Datakommunikation/telefoni

Skal du med på næste bølge?

Kommentar: Google Wave blev et af årets mest omtalte it-produkter. Men har produktet en fremtid hos de fleste?

Nu har jeg levet sammen med Google Wave et par måneder. I de første dage var det lidt som at vandre rundt i nogle tomme kulisser. Der var meget få mennesker at få øje på, som jeg kunne wave med.
Ingen tvivl om, at selve produktet var spændende. En kommunikationsprotokol, en server og en klient var basis for det, de danske brødre bag Wave præsenterede som et opdateret bud på et e-mailsystem anno 2010.
Men hvordan passer det ind hos Google, som i forvejen leverer en bred palet af samarbejdsværktøjer som Gmail, Google Docs og Groups?
I et par bølger strømmede der nye brugere til Wave. Og en væsentlig øjenåbner kom, da jeg blev introduceret til de offentlige waves. Nu kunne jeg søge i et stort fælles rum og konstatere, at wave-lysten var stor og stærkt voksende.

Robotter og blibs

Wave placerer sig i traditionen med dokumentcentrerede samarbejdsværktøjer. Dokumentmetaforen må så bare gradbøjes, for der er jo næsten ingen ende på de mulige former for data, som kan proppes i en wave, som samtidig kan hyperlinkes på kryds og tværs.
Det er åbenlyst, at Google selv har været i tvivl om Waves potentialer. Det er et ufærdigt produkt i en tidlig alfa-udgave. Og indlæringskurven er åbenlyst stejl. Der skal en kritisk masse til at kunne anvende produktet, man skal lære en anderledes navigation, forstå sammensmeltningen af synkron og asynkron kommunikation og sige goddag til begreber som wavelets, robots og blibs. Men netop derfor giver det faktisk mening at frigive et så umodent produkt – for at se, hvad brugerne egentlig vil anvende det til. Her er der virkelig tale om brugerdrevet produktudvikling i storskala.

Forbehold og betinget begejstring

Foreløbig er jeg næsten Wave-begejstret. Det er dristige og konsekvente tanker, der ligger bag produktet. Men jeg kan mærke, hvordan Wave-serverne er begyndt at knage, når nettets millioner af brugere bliver sluppet indenfor. Og Wave stiller også store krav til din browsers håndtering af waves; det kan gå rigtig langsomt.
Google Wave bliver ikke afløseren for e-mail til næste år – eller om fem år for den sags skyld. Men jeg er sikker på, at Wave vil finde sine trofaste brugere. Wave er et velgørende opgør med en gammeldags og statisk dokument-metafor, som virker blokerende for moderne online-samarbejde.
Wave har en klar fremtid, og det bliver brugernes tweaking af produktets funktionaliteter, som vil bane vej for succes. Det er flot set af fødselshjælperen Google og sikrer med rette Google Wave placeringen som årets it-produkt.
Til gengæld får Google masser af udfordringer i den videre udvikling. Det handler især om at formidle overskuelighed i de komplekse waves og optimere performance. Problemstillinger, som i bedste fald vil skabe endnu mere innovation og nytænkning. Har du interesse for, meninger om eller erfaringer med Wave, så del dem med mig på prosa.dk, v2.dk/blogs/kurtwesthnielsen eller hold øje med mine opdateringer om Wave og meget andet it på twitter.com/kwesth.