Regeringen afviser regulering på detailhandelsniveau (kundeleddet) og foretrækker at gribe ind i engrosleddet, mens S og SF kræver et indgreb, der direkte nedsætter prisen for internationale mobilsamtaler, der koster danske ferie- og forretnignsrejsende et stort trecifret millionbeløb.
Striden blandt de fem forligspartier - Venstre, Det konservastive Folkeparti, Socialdemokratiet, Det radikale Venstre samt SF - skal løses, inden teleministrene stemmer om EU-kommissionens forslag til forordning (der gælder straks i alle medlemslande) den 11. december. Inden da skal Helge Sander have forhandlingsmandat i europaudvalget.
Magnus Heunicke (S) trak Helge Sander i samråd onsdag 20. september, fordi ministeren havde meldt tilbage til EU-kommissionen uden at forhandle med telepartierne. Med sin melding svækker Helge Sander EU-indgreb mod ublu udlandstakster, mener oppositionen.
Regeringspartierne så derimod kimen til et forligsbrud, når et forligsparti laver offentligt samråd om en sag, der hører hjemme i forligskredsen. Samtidig forsvarede Helge Sander sig med, at hans første melding til EU-kommissionen var i overensstemmelse med den måde, teleforliget er håndteret siden 1999.
Konservativ mellemvej: Hold direkte prisindgreb i baghånden
Den konservative teleordfører foreslår, at man i første omgang holder fast i ministerens melding og holder en regulering i kundeleddet i baghånd, hvis den øgede konkurrence i engrosleddet ikke fører til lavere priser på grænsekrydsende mobilsamtaler.
- Det er først og fremmest et mediecirkus, som socialdemokraterne fremfører i dag. Hvis man sænker priser på engrosniveau, vil det også komme forbrugerne til gode. Så må man se, om priserne kommer ned på et tilfredsstillende niveau, og så kan man efterfølgende regulere på detailprisen. Der er en vis ræson i at kigge på engrospriserne aller først, siger Per Ørum Jørgensen (K) efter det offentlige udvalgsmøde med videnskabsministeren.
S: Mobilkunder skal have en reel prisnedsættelse
- Ministeren har lovet at indkalde os til et møde. Det ser vi meget frem til. Spørgsmålet er, om han kan levere noget på det møde. Vi vil have en reel nedsættelse i slutprisen for forbrugeren, og Helge Sander håber, at det kommer af sig selv, siger Magnus Heunicke.
Den socialdemorkatiske politiker kunne acceptere Per Ørum Jørgensens forslag, dersom det kun drejede sig om det danske marked, men det drejer sig om hele EU: - Jeg fatter ikke, at minsteren og Per Ørum Jørgensen har så stor tillid til, at italienske og spanske selskaber skulle sætte prisen ned af sig selv, når de scorer milliarder af kroner.
Fagpressebureauet: Er der forskel på danske og italienske teleselskaber i denne sammenhæng?
Magnus Heunicke: - Jeg har ikke tiltro til nogen af dem, men det danske marked er vant til at blive reguleret, og her kunne man argumentere for det. Det er en god idé også at regulere for detail (kundeleddet, red.), fordi det er et europæisk marked, hvor det slet ikke har været regulering.
Dansk nej til forslag om hjemlandstakster i roamingforslag
Det er teleselskabernes handel med hinanden og ikke deres priser over for kunderne, som EU bør gribe ind i med EU-kommisisonens forslag vedrørende overpriser for at benytte mobiltelefon i udlandet, fastslog videnskabsminister Helge Sander for et par måender siden.
Den danske regering er kun enig i halvandet af EU-kommissionens fire hovedpunkter i udkastet til en forordning om taksering af grænseoverskridende mobilsamtaler, kan man uddrage af hans redegørelse til europa- og videnskabsudvalgene om sit høringssvar til kommissionen om de høje priser for international roaming.
Han siger ja til regulering af engrospriserne, måske til regulering af detailpriserne, hvis det ikke hjælper, nej til ophævelse af den eksisterende praksis, hvorefter en forbruger skal betaler for at modtage et opkald, når vedkommende opholder sig i udlandet, samt nej til princippet om hjemlandstakst.
Viviane Reding vil skabe det indre telemarked
- Vi griber ind over for en af de sidste grænser i EU's indre marked, erklærede mediekommissær Viviane Reding, da hun 12. juli fremlagde et revideret og mindre stramt forslag om internationale mobilsamtaler.
Der er stor uenighed om forslaget blandt de 25 EU-kommissærer, men trangen til at gøre sig nyttig i vælgernes øjne efter nej-afstemningerne i Frankrig og Holland er stærkere end at lytte til teleindustriens protester.
Det ville ved uændret vedtagelse nedsætte for brug af mobiltelefon i udlandet med op til 70 procent fra sommeren 2007.
100 kroner per mobiltelefonerende
Det drejer sig om milliarder. Ifølge embedsmændene i Berlaymontbygningen udgør EU-markedet for international roaming omkring 8,5 mia. euro (63½ mia dkr.), hvilket er 5,7 % af mobiltelefonbranchens samlede indtægter. Forslaget til EU-forordning vil spare forbrugerne for omkring 5 mia. euro (37½ mia. dkr.). Det er ifølge Fagpressebureauets ubefæstede skøn omkring 100 danske kroner per mobiltelesnakkende europæer.
"Kommissionen ønsker at sikre, at de takster, forbrugerne betaler for roamingtjenester i EU, ikke uden grund er højere end dem, de betaler for at foretage opkald i deres eget land (den europæiske hjemmemarkedsmetode)," skriver Viviane Reding om hjemlandstaksten, der ville gavne 110 millioner forretningsmænd og 37 millioner turister.
500 procent overpris
"Trods nogle mobiltelefonoperatørers erklæringer for nylig om, at de vil begynde at reducere roamingtaksterne for at foregribe et eventuelt lovindgreb fra EU's side, er den gennemsnitlige detailtakst for et roamingopkald i dag på 1,15 euro pr. minut (8,57 dkr., red.), hvilket stadig er mere end fem gange mere, end hvad det reelt koster at levere denne tjeneste på engrosniveau," anfører den luxembourgske kommissær.
"Detailroamingtaksterne er også rundt regnet fire gange højere end de indenlandske takster. F.eks. er taksten for et lokalt opkald i Polen typisk på omkring 0,19 euro. En tysk kunde, som krydser grænsen til Polen, skal betale fra 0,34 euro til 2,56 euro pr. minut for at foretage det samme lokale opkald, dvs. mere end 3-9 gange den takst, som den polske kunde betaler," fortsætter Viviane Reding i sin pressemeddelelse fra 12. juli.
Datakommunikation/telefoni