Beskæftigelsesreform en spareøvelse der rammer unge og langtidsledige

Regeringen kalder det en beskæftigelsesreform, men det er et semantisk røgslør for en spareøvelse på 2,7 milliarder kroner. Når man fjerner rettigheder og skærer milliarder i beskæftigelsesindsatsen, er det dem med færrest ressourcer, der bliver hårdest ramt – og det er dybt bekymrende, siger næstformanden.
Beskæftigelsesreformen betyder, at der samlet set bliver sparet 2,7 milliarder kroner. Det er især unge og langtidsledige, som mister adgang til konkrete støttemuligheder og rettigheder. Samtidig bliver det nu op til hver enkelt kommune at definere, hvordan beskæftigelsesindsatsen skal udfolde sig. Det risikerer at skabe ulighed og usikkerhed, mener PROSA.
“Jeg forudser, at beskæftigelsesindsatsen bliver et postnummerlotteri, fordi det nu er op til hver enkelt kommune at definere retten til hjælp. Det synes jeg er uværdigt for et velfærdssamfund som det danske,” siger Curt Kjærsgaard Raavig.
Der er dog også lyspunkter i aftalen. Blandt andet bevares den regionale uddannelsespulje, som har været et afgørende redskab for opkvalificering af ledige it-professionelle. Curt Kjærsgaard Raavig siger:
“Jeg åndede lettet op, da jeg så, at politikerne har lyttet og valgt at bevare den regionale uddannelsespulje. Det er det vigtigste værktøj for PROSAs ledige medlemmer, når de skal opkvalificeres målrettet til IT-branchens behov. IT-branchens behov for kompetencer forandrer sig rasende hurtigt, og derfor handler det ikke om for få hænder, men ofte om de rette kompetencer.”
Uddannelsespuljen gør det muligt at skræddersy kurser til it-branchen, f.eks. i Python, Azure og C#, uden begrænsninger på uddannelsesniveau eller krav om offentlige udbydere. Et andet lyspunkt er, at seniorjobordningen bevares.
Vi har set, hvordan vores medlemmer med mange års erfaring kan bruge deres it-kompetencer til at skabe værdi i nye sammenhænge – f.eks. i kommunale IT-funktioner. Det er win-win, siger næstformanden.
Til gengæld er PROSA skeptisk over for, at revalideringsordningen bliver afskaffet. Den har været vigtig for de medlemmer, der har brug for at skifte fag – fx på grund af helbredsmæssige årsager.
“Vi har medlemmer, som bliver syge af at arbejde i IT-branchen og har brug for en ny vej. Revalidering har været en værdifuld mulighed for netop den gruppe – og den burde være styrket, ikke fjernet,” siger Curt Kjærsgaard Raavig og slutter: “Samlet er reformen for en tabt mulighed for at skabe et mere fair og fremtidssikret system. Det er meget trist.”