Flere kvinder på IT-uddannelserne: PROSA udgiver diversitetsguide

Trivselsundersøgelser og kvindelige tutorer.
Det er nogle af de tiltag, som uddannelsesinstitutionerne i højere grad skal have på to-do-listen, hvis de vil tiltrække og fastholde de kvindelige studerende i klasseværelserne.
Rådene er samlet i en ny diversitetsguide, som PROSA har sendt til landets tech-uddannelser, som skal hjælpe med at udligne kønsbalancen i IT-faget.
”Det forbedrer nemlig både trivslen og løfter fagligheden,” siger forbundssekretær, Amanda Christiansen, som er ophavskvinden til håndbogen.
For selvom optaget af kvinder på IT-uddannelserne er opadgående, halter de stadig langt bagefter de mandlige studerende.
Ved sidste optag på ITU var 37 procent kvinder. Det var historisk højt, men dog langt fra de tilstræbelsesværdige 50 procent. En ulig kønsbalance kunne ses, da KEA og Københavns Universitet åbnede dørene for de nye studerende: IT er stadig et mandefag.
Også i IT-branchen er kvinder underrepræsenterede og udgør under 30 % af den samlede arbejdsstyrke.
Og det er problematisk, siger PROSAs forbundssekretær Amanda Christiansen:
”Ligestilling i IT er ikke kun et spørgsmål om at rette op på en skævvridning i kønsfordelingen. Det handler om at skabe bedre studiemiljøer og arbejdspladser – og i sidste ende også bedre teknologi,” fastslår hun.
Guide til diversitet
For at øge antallet af kvindelige studerende på IT-uddannelserne har PROSA derfor udgivet en guide til, hvordan uddannelsesinstitutioner bedre kan fastholde de kvindelige studerende. Det primære fokus er på kvinder, men de fleste tiltag kan også fremme diversitet generelt.
”Vi kan se, at IT-branchen stadig mangler kvinder, og at der mangler konkrete vejledninger til uddannelsesstederne. I stedet for at hver institution skal opfinde den dybe tallerken, har vi samlet en række konkrete råd i vores guide. Det handler bl.a. om uddannelsesstedernes aktiviteter – lige fra introforløb, reklamer og sprog til valg af tutorer og gæsteundervisere,” fortæller Amanda Christiansen.
Få støtte i et kvindenetværk
Er du selv kvindelig IT-studerende eller ansat i IT-branchen?
Så anbefaler Amanda, at du sparrer med andre kvinder i faglige netværk – du kan for eksempel blive en del af PROSAs IT-kvindenetværk.
”På studier som f.eks. Datamatiker er kvinder stærkt underrepræsenterede, og det kan være enormt ensomt at være den eneste kvinde på et hold med 80 mandlige studerende. Men der findes netværk og fora, hvor kvinder i IT kan mødes og dele erfaringer. Det er vigtigt ikke at acceptere et dårligt studiemiljø og at søge arbejdspladser, der aktivt arbejder for et inkluderende arbejdsmiljø,” siger hun.
Man kan kun vælge en sti, hvis man ved, at den eksisterer
Ifølge Amanda Christiansen skyldes den skæve kønsfordeling i IT især manglende kendskab til STEM-fagene (Science, Technology, Engineering, Mathematics).
Derfor opfordrer hun forældre og lærere til at inspirere piger til at interessere sig for teknologi og IT.
”Mange forældre opfordrer i højere grad deres sønner end deres døtre til at tage en teknisk uddannelse. Men man kan kun gå ned ad en sti, hvis man ved, at den eksisterer. Der var aldrig nogen, der talte med mig om STEM i hverken folkeskolen eller i gymnasiet, så jeg overvejede først IT-branchen ret sent i min uddannelse,” [AC1] siger Amanda Christiansen.
Hun fremhæver, at manglen på kvinder i IT-branchen ikke kun har sociale, men også tekniske konsekvenser.
”Vi ser gang på gang eksempler på AI-systemer, der har svært ved at genkende kvindestemmer eller ansigtstræk hos personer med en anden hudfarve end hvid. Det skyldes en ensidig udviklingsproces. Derfor har vi brug for et mere nuanceret blik, når teknologi skal udvikles,” siger Amanda.
Et konkret eksempel er, at mobiltelefoner ofte er designet til mænd og kan være for store til, at kvinder kan holde dem med én hånd.
IT på skoleskemaet
For at vække pigers interesse for IT i en ung alder har PROSA længe advokeret for at få IT på skoleskemaet.
”Teknologiforståelse bør være et obligatorisk fag i folkeskolen. Der skal være plads til at lege og eksperimentere, og det skal starte så tidligt som muligt. Vi kan ikke forvente, at forældre uden teknisk baggrund kan formidle vigtigheden af STEM-fagene – det er folkeskolens ansvar,” siger Amanda.
Læs også: Teknologiforståelse på skoleskemaet
Små skridt gør en stor forskel
Selvom den enkelte uddannelsesinstitution kan gøre meget, mener Amanda, at manglen på kvinder i IT i høj grad er en samfundsudfordring.