Sådan slipper vi fri af tech-giganternes greb

I årevis har vi levet med en naiv tilgang til vores data. Vi har ladet os berolige af forestillingen om, at dataindsamling er harmløs. Men sandheden er en anden. Data er magt. Problemet er ikke kun, at vores data bliver indsamlet og brugt. Problemet er også, at vi reelt ikke ved, hvad der bliver gjort med dem, eller hvem der får adgang til dem.
Cambridge Analytica-skandalen var et tydeligt eksempel på, hvordan Facebook-data blev udnyttet til at manipulere vælgere i både USA og Storbritannien. Hvis det kunne ske dengang, hvad sker der så nu?
Det er derfor nødvendigt at tage opgøret med big tech. Vi har fået debatten, men vi mangler handling.
Vi må stille krav til vores politikere, der bør vise vejen og sikre alternativer til de dominerende amerikanske platforme, skriver Niels Bertelsen.
Det er tid til at tage handling. Vi må turde tænke nyt og bryde med de vaner, der fastholder os i afhængigheden af tech-giganterne. For kun gennem et bevidst opgør kan vi genvinde kontrol over vores data – og vores fremtid.
Men vi kan ikke overlade det til politikere og virksomheder alene. Vi må som borgere tage ansvar for vores digitale liv, skriver Niels Bertelsen i sin kommentar.
Vi kan begynde med at ændre vores egne vaner, vælge alternative platforme, kryptere vores kommunikation og aktivt tage stilling til, hvor vores data havner. Jo flere, der vælger europæiske alternativer, desto større pres lægges der på tech-giganterne til at ændre deres praksis.