Vi er blevet vækket af tornerosesøvnen – omsider

Donald TrumpElon MuskMark ZuckerbergOpen SourceTech-giganter
Trump-administrationens fremfærd har sparket ekstra liv i open source miljøet, lysten til at beskytte egne data og en stærkt kritisk tilgang til big tech. Vi kan selv i Europa, og særligt en akse af Tyskland, Holland og Frankrig er klar til at til at rykke. Det tog skal vi koble os på, mener formand Niels Bertelsen i sin kommentar i PROSAbladet.
Niels Bertelsen
Niels Bertelsen, fotograf: Jacob Boserup

Det bobler og blomstrer under open source-miljøet.

Alle vil samarbejde og udvikle fælles løsninger. Særligt Tyskland, Holland og Frankrig har fuld fart på.

De er en ny dynamo og akse i et skabe et Europa med egne, åbne og gennemskuelige IT-løsninger til det offentlige og borgerne.

Sådan beskriver en dansk udvikler af open source-løsninger øjeblikkets stemning blandt IT-folk her i bladet.

Ellers som han også siger: ”Jeg siger det samme, som jeg har sagt de seneste 15 år, men forskellen er, at i dag lytter folk.”

IT-faget og tech er på kun to måneder mere politiseret end nogensinde set før. Vi forstår pludselig, hvor udsatte og sårbare alle er, når vi overlader data og løsninger til giganter, som har helt andre og langt fra demokratiske og venlige forretningsmodeller, skriver Niels Bertelsen i Prosabladet.

Og dem, som lytter er ikke hvem som helst. Det er politikere, meningsdannere og også IT-folk, som tidligere slog over på musik, når open source og privacy kom på dagsordenen.

Når ministre gennem tiden er blevet konfronteret med tech-giganternes magtmonopol, bagdøre i black box-systemer, hvordan whistleblowers på stribe har afsløret, at data langt fra bliver høstet til uskyldig brug, så har standardsvaret altid været: ”Vi kan ikke se beviser for, at det er sådan.”

Sådan er standardsvaret ikke mere.

Politikere, mange IT-folk og mange borgere i Danmark og resten af Europa er rystet i deres demokratiske grundvold.

Det, der tidligere måske lød uskyldigt og skærmet af en slags international lovgivning, man kunne have tillid til, lyder alt andet end uskyldigt i dag. Nemlig amerikansk kontrolleret. Stort set alle de tech-giganter og clouds, vi gør så skræmmende flittigt brug af i Danmark og Europa, er amerikansk kontrollerede.

På den måde har Trump, Musk, Zuckerberg og Bezos vækket alle af tornerosesøvnen

Tak for det om ikke andet.

IT-faget og tech er på kun to måneder mere politiseret end nogensinde set før.

Det er vigtigt og tiltrængt. Vi forstår pludselig, hvor udsatte og sårbare alle er, når vi overlader data og løsninger til giganter, som har helt andre og langt fra demokratiske og venlige forretningsmodeller.

Og særligt når det handler om udviklingen af AI-modeller, som endnu bedre kan høste, træne, og behandle data, så individer i hele verden kan påvirkes, unge mænd radikaliseres, unge piger nudges til at købe skønhedsprodukter allerede fra 8-9-årsalderen, klimahensynet skubbes i baggrunden, og den globale agenda styres i den retning, som passer virksomhederne bedst.

Det er helt ekstreme magtinstrumenter, vi har givet frit spil til indflydelse på vores liv og samfund og til at udnytte og manipulere vores forbrugsvaner, svagheder, politiske ståsteder og afhængighed.

Således har kløften mellem mænd og kvinder aldrig været større, når vi taler om gruppen på 18-25 år. Algoritmers målrettede eksponering mod unge mænd med videoer med Andrew Tate, Jordan Peterson og andre spredere af anti-ligestilling og kvindehadsk content, har opdyrket en kløft, som ikke har været set før i nyere tid. Og som vil få politisk afsmitning. Ja, som allerede gjorde det i forhold til valget af Trump og anti-woke-dagsordenen.

Vi lever nemlig i en IT-opmærksomheds-tidsalder

IT optager let 10-12 timer dagligt af vores liv, hvis ikke mere – om det så er onlinekultur i form af surfing, sociale medier, streaming eller tekstbehandling, Outlook, Teamsmøder, Googlesøgninger, Messenger, gaming, ChatGPT eller alt muligt andet.

Det er vores spejl mod verden. Det er her, algoritmer for manges vedkommende definerer, hvad der er vigtigt og uvigtigt i nyhedsbilledet.

Der er IT under alt. Det er den vigtigste infrastruktur i vores liv. Det er sådan, vi er i kontakt med myndigheder, hinanden, sådan vi navigerer, handler, løser problemer, bliver klogere, følger med, finder svar og finder fællesskaber.

Derfor er det så godt, at vi omsider får flået skyklapperne af og åbnet en folkelig og politisk debat om, hvor afgørende, magtfuld og potentielt farlig teknologi kan være, især hvis den koncentreres på få og forkerte hænder.

Samtidig er IT og tech helt fantastiske værktøjer og mulighed for løsninger, som bør begejstre og dyrkes endnu mere. Bare vi tager ejerskab og sikrer gennemskueligheden. Bare vi sørger for selv at udvikle, samarbejde og investere.

Derfor er den boblen i open source-miljøet godt nyt. Den skal gribes. Politisk og af os alle.

Der er et enormt uopdyket potentiale for IT- og systemudviklere.

Hele det tyske marked, som nu åbnes med milliarder af euro til at skabe en ny og holdbar digital struktur. Aksen med Holland, Frankrig og Tyskland som vil ud over stepperne og bygge nye systemer.

Penge til træning og udvikling af egne AI-modeller. Et nyt syn på teknologiforståelse og værdien af, at vi alle får teknologikendskab ind med skolemælken.

Den gode tech skal begejstre og gribes – så vi bygger en ny og tryg europæisk infrastruktur.

Det er den gode historie og det gode potentiale i en verden med meget skræmmende.

Det kræver, at vi tør, slår til og sadler om hurtigt.