Internet

Afsæt så mange spor - at du ikke kan spores!

Hvis man som web-surfer ønsker, at beskytte sig mod, at forskellige søgemaskiner og sociale-netværks-sider forsøger at opbygge, gemme og måske sælge en data-profil af dig og dine private præferencer. Kan man i princippet anvende to meget forskellige strategier.

Man kan vælge en anonymiserings strategi, som for eksempel The Onion Router (TOR) www.torproject.org, der benytter sig af krypteret kommunikation over nettet, hvor trafik gennem adskilte maskiner sikrer, at ingen kender både afsender og modtager.

Men man kan også anvende den stik modsatte strategi. Nemlig at skabe rigtig meget "informationsstøj" ved at udlægge "falske" spor. Det er ideen bag programmet TrackMeNot - spor-mig-ikke. Det er lavet af den amerikanske professor i jura, Helen Nissenbaum fra Information Law Institute på New York University (NYU), og Daniel C. Howe. Programmet kan downloades gratis og installeres i enhver Firefox browser:

mrl.nyu.edu/~dhowe/trackmenot/



TrackMeNot pakker dine søgninger ind i et "røgslør" af falske søgninger til søgemaskinerne fra Google, Yahoo, MSN og andre. Det har den konsekvens, at søgemaskinerne ikke kan opbygge en brugbar profil af dine aktiviteter på nettet. Dit privatliv bliver pakket ind i en tåge af "misinformation". Forsøger søgemaskinerne at indsamle oplysninger om dig, får du en data-profil, som er så underlig, at den ikke kan bruges kommercielt.

Da der i pressen er begyndt at komme artikler om, at denne kommercielle logningen måske længe har været sat i system, og at målet er at lave individuelle profiler - begyndte Nissenbaum og Howe at udtænke modstategier. Om søgemaskinerne nu er i gang med at udtænke modstrategier imod programmer, som TrackMeNot, vides ikke. Men indtil vi ved mere om det, er det måske ikke så dumt at benytte sig af lidt rettidig omhu. I dette tilfælde er det gratis.

Helen Nissenbaum
Associate Professor, NYU
Culture & Communication / CS

www.nyu.edu/projects/nissenbaum


email: hfn1<at>nyu.edu