Internet, Open Source, Software, Systemudvikling og systemer

Det handler om, hvad løsningen kan

It-afdelingen i Danske Regioner vælger ikke løsninger med afsæt i principielle overvejelser, men ud fra hvilken funktionalitet de tilbyder. Internetaktiviteterne drives derfor på en blanding af open source og proprietære systemer.

Der blæser en frisk vind på kajen i Frihavnen ud for Danske Regioners bygning på Dampfærgevej i København. Webmaster Thomas Skellund fortæller historien om det, der engang var et pakhus, og som i dag huser omkring 200 mennesker, der arbejder i interesseorganisationen for de fem danske regioner.

Han fortæller også historien om det smukke træskib, der har kajplads ud for huset, der er let genkendeligt med to karakteristiske tårne i siderne og en nyere tilbygning ud mod vandet.

Thomas Skellund har i sit daglige arbejde ansvaret for omkring 30 unikke websites, herunder 10 jobportaler som lægejobs.dk og en række andre serviceorienterede sites, som handler om alt fra klimakampagner til brug af sygesikringskortet på udenlandsrejser.

Videnspredning-site på Drupal

Thomas Skellund arbejdede også i bygningen i Frihavnen, mens det var domicil for den daværende Amtsrådsforeningen, og har dermed været med i den teknologiske udvikling i huset fra fødslen af de nye regioner.

– Der er ingen tvivl om, at vi i dag er en meget mere politisk orienteret organisation, og at i det politiske regnskab er hjemmesider også blevet kapital, der kan anvendes til at løse en politisk opgave, fortæller han.

Et eksempel er videnspredning-portalen vis.dk, som blev bygget som en slags svar på en tilbagevendende kritik af videnspredningen i sundhedsvæsenet. Sitet er bygget på open source-CMS'et Drupal.

– Drupal har vokset sig stor de senere år, så tiden var helt klart kommet, hvor vi skulle se på det. Der var også folk i projektgruppen, der mente, at når det nu handlede om fri og åben videndeling, ville det være oplagt at bygge sitet på en open source-platform. Faktisk har vi også en idé om på et tidspunkt at lægge source-koden på nettet, så andre kan få gavn af løsningen, siger Thomas Skellund.

Hvad kan løsningen?

Open source er langt mere på it-dagsordenen i huset end tidligere, hvor det blev betragtet som noget, det var interessant at følge med i, men som spirede lidt ukontrolleret og var for usikkert at satse på. Nye it-løsninger bliver ikke valgt ud fra principielle eller ideologiske holdninger, men ud fra ønsket om at få løst en specifik opgave bedst muligt til den bedst mulige pris.

– Hvis vi vælger open source-teknologi her i huset, er det ud fra, hvad det kan. At det er open source, hverken op- eller nedkvalificerer teknologien, siger Thomas Skellund.

Platforme til husets mange sites bliver grundlæggende valgt ud fra typen og størrelsen af sitet. Og paletten strækker sig fra helt simple informationssites, som Thomas Skellund selv laver – enten direkte i HTML eller i open source-CMS'et Umbraco – til de større løsninger i Drupal eller Sitecore, som eksterne leverandører står for.

Hovedsite på Sitecore

Da der i 2006 skulle vælges CMS til hovedsitet regioner.dk, kiggede man både på open source og proprietære systemer. Typo3 var et af de open source- CMS'er, der var inde i billedet, men i sidste ende faldt valget på Sitecore.

– Vi er grundlæggende et Microsoft-hus, hvor man kan sin Office-pakke og sin Stifinder. Så det var nemt for vores netredaktører at lære at skrive i Sitecore, fordi det ligner Windows, forklarer Thomas Skellund.

Man følte også, at open source var lidt usikker grund at bevæge sig ud på.

– I 2006 var open source mest noget for nørderne og enmandsvirksomheder, og det kunne vi ikke løbe an på. Hvis vi på det tidspunkt skulle være gået open source-vejen, ville det have krævet, at vi opbyggede en lille udviklingsafdeling, og det vurderede vi var for usikkert og for dyrt, forklarer han.

Open source Office-pakke ikke billigere

I Danske Regioner handler open source primært om internetaktiviteterne, men spørgsmålet om en open source Office-pakke dukker op med mellemrum.

– Typisk lyder spørgsmålet til it-afdelingen: 'Hvorfor betale for en Office-pakke, når man kan få noget, der er gratis og lige så godt?' Og vores svar er hver gang det samme: 'Den samlede pris på en open source Office-pakke vil ikke være lavere for os, blandt andet fordi vi skal indregne udgifter til integrationen til vores webløsninger og ESDH-system plus undervisning af brugerne.' Og i en tid, hvor det handler meget om hurtigere nyhedsformidling og om video og audio, er det ikke så oplagt at sige til netredaktørerne: 'Hej, hva' med en ny Office-pakke?' Det er simpelthen ikke der, det rykker i øjeblikket, siger Thomas Skellund.

Danske Regioner er ikke en offentlig myndighed, så organisationen er ikke underlagt en officiel it-politik, der for eksempel kunne handle om videst mulig anvendelse af open source.

– Vi er ikke underlagt nogen ideologiske eller principielle retningslinjer, så vi kan vælge løsninger ud fra de kriterier, som vi vurderer som fornuftige. Men dermed være ikke sagt, at der ikke en dag kunne komme en politiker og sige, at nu skal vi prioritere open source højest, siger Thomas Skellund.

Pragmatisk tilgang

Han beskriver husets tilgang til valg af it-løsninger som 'lettere konservativ'.
Man følger løbende med i nye løsningsmodeller og teknologier, men har ingen ambition om at være first movers.

– Overordnet er vi fokuseret på, hvad et stykke it kan styrke vores forretningsgange med, mere end den teknologiske indretning eller det ideologiske ophav.  It handler for os om at optimere arbejdsprocesser såsom at hæve præcisionen i et regnestykke, nedbringe tiden i en sagsbehandling eller måske hæve kvaliteten i dialogen med vores samarbejdspartnere, siger Thomas Skellund.

Thomas Skellund, der tidligere har arbejdet med spiludvikling, betragter open source som en spændende model, hvor man laver noget sammen, fordi man vil lave nogle gode løsninger, og fordi det er sjovt. Han sympatiserer også med de etiske overvejelser, der ligger til grund for open source, men understreger, at i arbejdsmæssig sammenhæng er det de helt pragmatiske overvejelser, der tæller.

– Vi laver ikke detaljerede business cases og tjekker på en masse parametre, når vi skal vælge løsninger. Vi er efterhånden så rutinerede, at vi godt kan træffe gode valg ud fra nogle helt grundlæggende spørgsmål. Så i tilfældet open source-CMS'er har vi undersøgt den funktionalitet, løsningerne kan tilbyde os, konstateret, at i dag er det rigtig meget, og så valgt løsning ud fra den konkrete opgave, der skulle løses, forklarer han.