Internet

Det sociale element

Mens de egentlige sociale netværk lider af stagnation, så breder selve netværkstanken sig.

De sociale netværk har længe haft stor succes og fremgang.
Men ifølge nye tal er de sociale netværks-siders vækst ved at toppe. MySpace har således oplevet et fald i antallet af besøgende på 2,4 procent fra december 07 til januar i år. Og tendensen synes endnu stærkere i Europa, hvor såvel Facebook som MySpace er faldet med otte procent.

Heather Dougherty, der leder Hitwise, mener, at nedgangen skyldes en "almindelig træthed" blandt brugerne. Hun henviser desuden til, at brugerne i stigende grad er bekymret over spørgsmålet om privatlivets fred. Dette gælder navnlig for Facebook, som er løbet ind i voldsomme pr-mæssige problemer efter sagen med dets annonce-projekt Beacon og senest med afsløringer af, hvor vanskeligt det er at få slettet ens personlige data, når man nedlægger sin Facebook-profil.

Omvendt netværkseffekt
aSmallWorld er en ny social netværksside for de rige og kendte. Her kan man kun deltage per invitation. Netværket har blot et par tusinde medlemmer - nok til at fremstå som eksklusiv og dermed attraktiv. På samme måde findes der i dag niche-sociale netværkssider for fluefiskere, sygeplejersker, familier og så videre.

- Den sande værdi i et socialt netværk er ikke defineret af, hvor mange der er tilknyttet, men tværtimod, hvem der er udelukket, konstaterer Paul Saffo fra The Institute of the Future.

- Mange vil hellere være tilknyttet mindre netværk, hvor kontakterne er dybere og mere meningsfyldte. Når det drejer sig om sociale netværks-sider, så gælder der en "omvendt netværkseffekt", siger Paul Saffo med henvisning til Metcalfe's Lov, der påviser, at et netværks værdi stiger eksplosivt med antallet af brugere.

Mange små netværk
Et firma har gjort det til sin specielle mission at være platform for oprettelsen af tusindvis af små sociale netværk. Der er således til dato skabt 160.000 små sociale netværks-sider med software fra Marc "Netscape" Andreessens firma Ning, hvis slogan netop er "skab dit eget sociale netværk".

- Masseappel med de samme features som store netværks-sider a' la MySpace og Facebook er langsomt ved at miste deres tiltrækningskraft - både på Nings egen platform, men også på nettet i det hele taget, siger Gina Bianchini, der er medstifter og direktør hos Ning.

- Vi tror på, at der i fremtiden vil være millioner af sociale netværks-sider på ethvert tænkeligt sprog for ethvert tænkeligt fællesskab, slutter Gina Bianchini.

Social søgning
Den sociale idé er også på vej ind på andre områder af nettet som eksempelvis søgning. Et eksempel på dette er det israelske firma Delver, der netop har lanceret en beta-udgave af sin nye søge-teknologi. Her inddrager man i søgningen brugernes private data - deres sociale graf - hentet fra de oprindelige sociale netværks-sider.

- Du søger dermed internettet gennem et prisme af din egen sociale graf, siger direktør Liad Agmon fra Delver til Prosabladet.

Delvers system har den fordel, at ikke to brugere får samme resultat, selvom de søger på samme ord.

- Overskrider I ikke privatlivets fred ved at indsamle alle disse personlige data?

- Vi indsamler ikke noget, der ikke i forvejen er offentlig tilgængelig, siger Liad Agmon. - Men problemet er, at mange brugere ikke gør sig klart, at alle personlige oplysninger på sociale netværks-sider er offentlige.

White label netværk
Både Kodak og det tyske software-firma SAP har oprettet interne sociale netværkssider, hvor de ansatte kan oprette profil-sider og kommunikere med andre i firmaet. Det omtales som "adressekartotek på speed".

Lysten til at oprette interne sociale netværk hænger dog også sammen med, at undersøgelser har vist, at de ansatte i forvejen bruger timer af arbejdsdagen på at "hænge ud" på de sociale netværks-sider, så hvorfor ikke skabe arbejdsrelevante netværks-sider?

Andre firmaer - navnlig indenfor medieverdenen - er gået et skridt videre og anvender sociale netværksider i et forsøg på at genskabe medieforbrug som en social aktivitet. Det amerikanske erhvervsmagasin FastCompany og den engelske erhvervsavis Financial Times har således begge oprettet sociale netværk, hvor læserne kan mødes og udveksle ideer og tanker.

Mange mener, at den sociale netværks-idé vil blive en fast bestanddel af en hvilken som helst Webside i fremtiden.

- Ligesom alle skulle have en Webside i starten af 90'erne, så vil alle i fremtiden have et socialt netværk som en naturlig del af deres Webkommunikation, siger Jerry Sheer, der er direktør for Sparta Social Networks, som netop fremstiller såkaldte "white label" sociale netværk til private virksomheder.

Giant Global Graph
Programmøren Brad Fitzpatrick fra Google og Alex Iskold, der leder browser-firmaet AdaptiveBlue, har længe bidraget på nettet med teoretiske overvejelser om, hvordan "den sociale graf" kan blive fremtidens computer-platform, samt rejst det vigtige spørgsmål om, hvem der ejer den sociale graf?

Også Sir Tim Berners-Lee har gjort sig tanker om en eventuel afløser til the Web. I et blogindlæg fra november sidste år introducerede Berners-Lee således begrebet the Giant Global Graph.

Berners-Lee fastslår, at internettet forbandt computere med computere, the World Wide Web forbandt dokumenter med dokumenter, mens the Giant Global Graph forbinder mennesker med mennesker.

Med den sociale netværksidés udbredelse til store dele af internettet ser mange således konturerne af en ny Web-platform.