Internet, Software

Fremtid på desktoppen, realitet på mobilen

HTML5 byder på forjættende muligheder for dynamisk indhold og simpel styring af data offline og online. Men udviklingen bremses af Internet Explorers manglende understøttelse. Skal antallet af kodelinjer ned og antallet af rene HTML5-anvendelser op, foregår det indtil videre på mobilen eller via mindre udbredte browsere.

Udviklerne vil gerne. Kunderne vil gerne. Men når mange brugere stadig får en Internet Explorer 6 op på skærmen, når de klikker på det blå e, kan man ikke bare køre løs med rene HTML5-anvendelser. Indtil Internet Explorer 9 er klar, og ikke mindst taget i brug af en kritisk masse af brugere, er HTML5-features stadig forbudt område. Medmindre man da vil bruge sin tid på at bygge fallbacks ind i sin kode, hvorved gevinsten ved at anvende HTML5 bliver til at overse.

Så skal man sætte det nye <video>-tag ind i stedet for at kalde på Flash, lave et stykke lækker vektorgrafik ved hjælp af canvas-funktionaliteten eller anvende de nye muligheder for local storage eller session storage uden at give en masse brugere en dårlig oplevelse, så foregår det i dag primært på mobilplatformen. Her er langt den overvejende del af browserfunktionaliteten baseret på WebKit, som også anvendes af browsere som Chrome og Safari. Så her kan man spare de mange fallback-linjer, der gør kodningen besværlig og løsningen dyrere for kunden. Og udviklingen arbejder for udviklerne og kunderne: Det forventes, at den mobile nettrafik vil overhale trafikken fra desktoppene inden for de næste to år.

Midt i et vadested

HTML5 føjer en række byggesten til det format, der oprindeligt var et markup-sprog til at bygge hjemmesider med. I kombination med CSS3 og JavaScript er HTML i færd med at blive et sprog, som kan bruges til at udvikle webapps med en native app look-and-feel. Så selvom HTML5 i sig selv ikke er en revolution, så er det en del af en evolution i retning af rene webapplikationer, der kan afvikles uden installation af diverse plugins. Og hvor stadig mere kan afvikles offline uden den evindelige og ofte langsommelig trafik over nettet.

HTML5 har været undervejs i lang tid. Ifølge Ian Hickson, redaktør på specifikationen, vil den nå den såkaldte W3C Candidate Recommendation-fase i løbet af 2012, mens der kan gå helt frem til 2022, før den opnår W3C Recommendation-status. Mange browsere har dog løbende fået indbygget support for de enkelte features, så alt afhængig af, hvilken platform og kundesegment en virksomheds webudvikling sigter efter, har HTML5-funktionerne kunnet anvendes i kommercielle løsninger. På grund af Internet Explorers manglende support af HTML5 kombineret med dens dominerende position i browsermarkedet står mange i dag midt i vadestedet rent udviklingsmæssigt. Læs på de følgende sider om to design- og multimediebureauers anvendelse af og syn på HTML5, og hvor de ser udviklingen bevæge sig hen.