Internet, Systemudvikling og systemer

Fri mig for apps

Det vrimler med apps til mobile enheder, og nogle spår, at de står til at erobre internettet. Men sådan vil det aldrig gå – heldigvis.

Hvad karakteriserer en smartphone? Hmm, det er vel det der med, at man kan downloade og installere små applikationer, som giver ny funktionalitet.

Apps er cool. Der er ingen tvivl om, at det vrimler derude med apps, og mon ikke den nylige massedistribution af betaudgaven af App Inventor for Android fra Google vil starte en lavine af hjemmebyggede apps. Kvaliteten og brugbarheden kommer sikkert til at svinge mellem småprogrammer, der kan afspille pruttelyde, til gedigne, lokalt tilpassede og kreative hjælpeapplikationer til dagligdags gøremål.

Men vil de mange apps til iPhone, iPads, Android-enheder og andre smartphones mon erobre selve internettet og henvise www til en niche? Det mener Chris Anderson, chefredaktør på Wired. Og andre har blandet sig i koret, ikke mindst i den gammeldags medieverden herhjemme, hvor udsigten til et fragmenteret web får dagblade og andre medier til at se muligheden for at indføre nye befæstede betalingsområder for indhold via små 'cool' apps til iPhones.

Den ultimative app

Den tankegang er tæt på idioti, og selve ideen om at låse world wide web til små specialiserede og platformsafhængige apps er næppe langtidsholdbar. Apps giver absolut mening at afvikle lokalt, når det handler om eksempelvis e-mails og funktionaliteter, der går ud på at udnytte den hardware, som befinder sig i enheden. Kamera, gps, accelerometer, lyd og video for eksempel. 

Men tænk på, hvad der ellers kendetegner mange af de trendy apps, som formidler indhold fra nettet og sociale tjenester: 

  • De rummer begrænset funktionalitet i forhold til vanlig webadgang.
  • De håndterer som regel eksterne links til andre tjenester eller indhold dårligt.
  • De er platformsafhængige og kræver tilretninger til hvert eneste operativsystem og device.
  • De optager urimelig meget plads i enhedernes hukommelser og gør navigation på nettet besværlig og uoverskuelig. 
  • De kræver installationstid og bøvl ved hver eneste opdatering.

Lad det billede stå et øjeblik og tænk på, hvad en universel applikation som en webbrowser kan bruges til. Med eksisterende standarder som Javascript og kommende standarder som HTML5 kan websider med snedig brug af stylesheets vises på måder, som næppe er at skelne fra lokale apps. Gmail er et forbilledligt eksempel på en brugergrænseflade til e-mails, som tilpasser sig den aktuelle enhed uden alt muligt installationsbøvl. En webbrowser er på mange måder den ultimative og mest fleksible app.

Nettet ændrede alt

I sin oprindelige vision for world wide web så opfinderen Tim Berners-Lee mulighederne for et hyperlinket web, som gjorde samarbejde og informationsdeling og udveksling til en realitet. Den vision er realiseret og vil fortsat vise sig at være levedygtig. Helt uagtet kommercielle og andre interesser, som forsøger at decimere nettet til små isolerede øer, som (betalings-)apps med invalideret funktionalitet skal give adgang til. De bedste meningsfulde apps er kommet for at blive, men ikke på bekostning af det sammenvævede net, som har ændret verden fundamentalt.