Debatten om teknologi, magt og hvilken fremtid, vi bevæger os hen imod, er for alvor blusset op igen. De fleste fagforeninger har efterhånden en konsulent med ansvar for automatisering, industri 4.0, disruption, den anden maskinalder, eller hvad end man ellers kalder de teknologiske processer, som skubber til vores arbejdsmarked og samfund for tiden.
Regeringen nedsætter disruptionråd for at blive ”digital frontrunner”, Erhvervsministeriet ansætter en tidligere Uber-chef som ”disruptionchef med udfordringspligt”, og der udvikles digitale laboratorier i civilsamfund, stat og virksomheder. Så noget sker der. Øvelsen er at bevare vores kritiske, nuancerede overblik midt i alle de nye buzzwords og teknologier.
Netop sådan et overblik giver bogen ’De Skjulte Algoritmer’, som er redigeret af Klavs Birkholm og Niels Frølich. Bogen er en antologi, som samler en række af de væsentligste forskere og analytikere af den teknologiske udvikling og datadrevne økonomi fra ind- og udland. Målet er at give et overblik over de forskellige diskussioner og magtforskydninger, som er på spil i en verden, hvor teknologiens kapacitet til at overvåge os og behandle data om os er i konstant vækst.
Når vi taler om algoritmer
Bogen lægger ud med nogle afsnit, som teknologisk og sprogligt analyserer, hvordan begreber som algoritme, digitalisering, disruption og kunstig intelligens har udviklet sig. Det giver et solidt fundament for resten af bogens afsnit og bygger bro mellem en teknisk præcis måde at tale om teknologien på og så den måde, der reelt præger den offentlige, politiske debat.
Her er afgørende forskelle, som teknologihistorikeren Massimo Mazzotti viser i sin analyse af, hvordan vi taler om algoritmer. Vi siger, at algoritmer ”gør” noget. At de handler selv så at sige. Ved at besjæle dem og give dem agens gør vi os både blinde for de økosystemer af data, som de er afhængige af, og de interesser og magtrelationer, som ligger bag deres skabelse, udvikling og implementering.
Bogen er på den måde også en effektiv parlør, som i en række kritiske og filosofiske analyser oversætter mellem et teknisk, konkret vokabular og de dominerende termer i den samfundsvidenskabelige og politiske offentlige debat.
En rejse i alle debattens dimensioner
Hvis etik, Internet-of-Things, Googles udvidede magt, algoritmedebatten, ansigtsgenkendelse og digital sagsbehandling nogle gange flyder sammen, så giver ’De Skjulte Algoritmer’ den viden, man skal bruge for at kunne tage kritisk stilling til det virvar af forskellige fænomener, som udgør vores teknologidebat.
Bogen er tankevækkende og relevant for såvel fagpersonen som den interesserede borger, og den rummer indlæg fra de mest toneangivende og respekterede forskere med kritiske perspektiver på magt og teknologi.