Internet

Meget mere end endnu et socialt netværk

Google+ er en konkurrent til Facebook og Twitter. Men mest af alt også et oplagt første skridt i retning af mange tæt integrerede og personnære tjenester fra søgemaskinegiganten.

Den er ny, ser godt ud og brugertallet vokser med rekordfart. Google+ har jeg brugt siden slutningen af juni måned, og jeg er stadig i færd med at vænne mig til Googles nyeste sociale netværk. For det er en Alleskönner, som låner funktionalitet fra Facebook, Linkedin og Twitter.

Men Google+ rummer meget mere end det. Tjenesten er klart tænkt som et første skridt i retning af et nyt Google-univers, der integrerer alt søgbart med ens personlige identiteter, og som samtidig kobler informationssøgning tæt til sociale relationer. Dermed udvider Google+ kløgtigt konceptet for sociale netværk fra tjenester med et begrænset scope til et altfavnende univers.

Profiterer af Facebook

I skrivende stund har jeg anvendt Google+ i godt en måned. Og de første indtryk er temmelig positive. Ingen tvivl om, at Google i en vis forstand står på skuldrene af Facebook og i første hug har formået at lave en overlegen nem klassificering af de sociale relationer med 'Circles'. Det giver i den grad Facebooks besværlige brugerprofilopsætninger baghjul. De brugerdefinerede 'Circles' er en vellykket visuel kategorisering af forskellige sociale relationer, som alt efter personlig smag og behov kan gå fra nære venner til bekendte placeret i limbo. De første spamidentiteter har meldt sig, og her ser blokeringen ud til at være effektiv. Selvom alle kan tilmelde sig i princippet, er der dog åbenbart stadig problemer med det.

Et klogt valg af Google er muligheden for, at brugere let kan få fragtet personlige data ud af Google-universet, hvis de ikke gider være der. Dermed er der lagt positiv afstand til eksempelvis Facebook, hvor det er meget svært at tjekke ud med al bagagen i behold. Men Google+ er ikke uden knaster.

Det allermest irriterende er, at funktionaliteten i Google endnu er meget forskellig afhængig af, hvilken platform man er på. Google+-app'en til smartphones er brugervenlig og flot. Men den er meget indskrænket i sin funktionalitet. Det samme gør sig gældende for tablets med Android 3.x installeret og websider tilpasset mobile enheder.

Næste ting på minuslisten er den forbløffende store mangel på integration med en lang række andre Google-tjenester. Her er den manglende kalender og dokumentintegration det, der springer mest i øjnene. En fælles social netværkskalender integreret i Google+ må være det næste logiske skridt.

Nogle netværk uddør

Sammenfattende må jeg sige, at min måned sammen med Google+ har været i behageligt bekendtskab. Efter mindre succesfulde Google-forsøg som Orkut, Buzz og ikke mindst Wave spår jeg, at Google+ har gode chancer for at udvikle sig til det måske lidt mere nørdede netværk med massiv gennemslagskraft. Men kampen om at blive det universelle netværk bliver hård. For jeg tror ikke, fremtiden byder på plads til alle de nuværende kombattanter.

Når du nu er nået hele vejen gennem denne tekst, er det her, at jeg skal fortælle, at bagsiden i Prosabladet stopper for nu i sin nuværende form. I de næste seks måneder har jeg orlov og skal forsøge at blive klogere på netjournalistik, brugerinvolvering og sociale netværk i et fellowship på Syddansk Universitet.

Du kan finde mig på Google+, @kwesth på Twitter og min blog på v2.dk/blogs/kurtwesthnielsen. God sensommer.