Internet

Operabrowser med indbygget server

Anmeldelse: Norske Opera Software har med browseren Opera Unite lavet en meget logisk videreudvikling af den klassiske browser. Nu er der indbygget serverfunktionalitet i browseren.

Mens rigtig mange sikkert venter på Googles bud på social og webbaseret software, Google Wave, har norske Opera Software allerede lanceret et reelt produkt, som bevæger sig i samme retning.

Ideen bag Opera Unite er simpel: Tag den klassiske og velfungerende Opera-webbrowser og prop en lille enkel webserver ind i maven på browseren. Så kan man med ganske få museklik dele data med omverdenen.

Blandt andet kan man streame musik, dele dokumenter og åbne for fuld eller delvis adgang til data på harddisken.

 

Superenkel brugergrænseflade

Norske Opera Software har gennem en årrække været en sand drivkraft for webudviklingen. Og med den aktuelle Opera Unite er der faktisk tale om noget, der kunne ligne et gennembrud for en teknologi, der direkte understøtter al den aktuelle ståhej om social software.

Den hurtige afprøvning afslører en nem brugergrænseflade og temmelig god kontrol over de elementer, som man kan vælge at dele med alverden eller enkelte brugere. Under afprøvningen virkede webserveren fint på tværs af firewalls. På minussiden tæller, at brugere skal registrere sig hos Opera for at få adgang til funktionaliteten.


Hvor skaberen af WWW, Tim Berners-Lee, i sit klarsyn sørgede for at indbygge interaktivitet direkte i http-protokollens put og get, sørger Opera nu for endnu en byggesten i fundamentet for det sociale web. Det er klart og logisk tænkt af det innovative norske firma. 

 

Om den nye browser slår bredt igennem eller bliver en parentes i opmærksomhedskampen mellem Internet Explorer, Firefox og Google, er til gengæld svært at sige noget om. 

Flere informationer og download: prosa.dk/link/241.