PROSA lukker for henvendelser kl. 14 fredag den 20/12 og mandag den 23/12.

Internet

Rejseforberedelser på internettet

BackPacker.dk er et godt eksempel på de styrker og svagheder, der findes på mange ikke-kommercielle hjemmesider, der baserer stoffet og vedligeholdelsen på frivillig arbejdskraft og brugerinddragelse.

 

En aktiv sommerferie, eller rejsen jorden rundt, kræver en del forberedelse. Rejsemålet skal bestemmes, rejseruten skal planlægges, flyrejserne bestilles, diverse vaccinationer klares, rygsækken skal pakkes med det rigtige tøj og udstyr, pengesagerne skal være i orden ... Mulighederne er uudtømmelige. Det er antallet af rejsebureauer også. Men deres rejsebeskrivelser og anbefalinger har kun eet formål - at få dig til at købe en rejse hos dem. Derfor søger du andre steder hen for at finde den information, du har brug for. Som listen på næste side viser, findes der mange hjemmesider, der appellerer til den, der vil holde en aktiv ferie. De har alle deres svagheder og styrker, men jeg har valgt specielt at skrive om BackPacker, fordi den er et rigtig godt eksempel på de styrker og svagheder, der findes på mange ikke-kommercielle hjemmesider, der baserer stoffet og vedligeholdelsen på frivillig arbejdskraft og brugerinddragelse.

Gode historier fra brugerne
BackPacker indeholder tre særskilte dele: Magasinet, Mødestedet og Guiden.

Magasinet består af en række artikler med rejsebeskrivelser. Man finder let artikler fra det land, man er interesseret i, eller man kan læse artikelsamlinger komponeret ud fra et bestemt emne - f.eks. "Børn med på rejsen" eller "Nationalparker". Det er også her, du finder interview med backpackere, der har delt ud af deres rejseerfaringer, og i rubrikken "Folk på tur" kan du, f.eks. læse om Anders\' og Sines around-the-world-trip. Der er fotogalleri, fotokonkurrence og afstemninger. På Mødestedet kan du komme i kontakt med andre backpackere vedr. mere praktiske ting. Det er f.eks. her, du kan finde en rejsepartner - og med den nye service "senior rejsepartner" behøver du ikke være purung for at være med. I skrivende stund er der 468 opslag med ønske om en rejsepartner, så undskyldningen om, at man ikke vil rejse alene, duer ikke mere. På enkel vis er der indsat en udløbsdato på opslagene, så man møder ikke forældede opslag. Hvis du mangler en rygsæk eller ikke længere skal bruge dit telt, kan du få kontakt med interesserede købere/sælgere i rubrikken "Køb & Salg". I forummet kan du stille spørgsmål og dele erfaringer om rejser - et forum for hver verdensdel, og i brevkassen har dumulighed for at stille spørgsmål til brevkasseredaktører, der har stor viden om de enkelte lande baseret på deres egne rejseerfaringer.

Fælles for Magasinet og Mødestedet er, at stort set alt stof er leveret af backpackerne selv. Og det fungerer godt, synes jeg, fordi emnerne og debatten på den måde bliver engageret og engagerende. Ved hjælp af få økonomiske midler og begrænsede tekniske ressourcer skabes dynamik og spænding ved dels at spille på brugernes interesse for hinandens historier, erfaringer og behov, dels ved at give disse brugere mulighed for at tilføje deres historier, erfaringer og ønsker. Man mærker, at formålet med hjemmesiden er at skabe et miljø, der udvikler sig gennem sine brugere.

Slå ikke et større brød op …
Så langt, så godt. Men der er selvfølgelig også nogle ulemper og endog decideret nogle problemer ved hjemmesiden. Ulemperne først. En hjemmeside som BackPacker, der baserer sig på frivillig arbejdskraft og indlæg fra brugerne, kommer på nogle punkter hurtigt til at virke uaktuel og ufuldstændig. Og det er på nogle områder også tilfældet her. F.eks. er nyhederne ikke særligt nye, mange lande i rubrikken "Brevkassen" mangler en brevkasseredaktører, og den første rejsebeskrivelse i "Folk på tur" er fra april 2000!

Mere problematisk er det, når manglende opdatering betyder, at det telefonnummer, som man skal bruge ved alvorlige tilfælde af sygdom eller ulykker, er opgivet forkert. Problemet opstår, fordi der ligger en for gammel udgave af „UNG Rejseguide" på BackPacker. Man kunne jo ligeså godt have linket direkte til „UNG Rejseguide", der holdes opdateret af de involverede organisationer på www.ung-rejseguide.dk (bl.a. Apotekerne, Det kriminalpræventive Råd m.fl.)Det er også problematisk, når man i afdelingen "Guiden" veksler mellem anvisninger fra professionelle og ikke-professionelle i forhold til mere alvorlige ting som sygdom under rejsen, vaccinationer og lign. Her findes f.eks. en ikke-dateret artikel fra en ikke-tituleret medarbejder på Seruminstituttet om "Forebyggelse af infektioner" sideløbende med en artikel
om "Injektioner og lignende" fra en nyhedsportal. Var det ikke bedre at dække emnet ind med links til hjemmesider, man er sikker på holder disse ting opdaterede og professionelle, som f.eks. Seruminstituttets hjemmeside på adressen www.vaccination.dk

Disse og andre mangler ville kunne løses med en daglig professionel indsats, men det er der sikkert ikke råd til. Så alternativet kunne være at droppe de ting på hjemmesiden, der kræver denne daglige indsats. Brugerne kan sagtens leve med ikke at få alting at vide på netop denne hjemmeside. Styrken ved hjemmesiden er jo også, at de råd og input man får, er baseret på personlige - og ikke professionelle - erfaringer. Det ville også understrege det, som hjemmesiden er ment til - erfaringsudveksling og inspiration. Her er f.eks. brugen af brevkasseredaktører, der jo med eget navn står inde for svarene, med til at fjerne fornemmelsen af den anonymes uansvarlighed.Det skal dog være sagt, at der findes masser af gode ting i Guiden også. Og igen er det de artikler, der er skrevet af folk, der selv har prøvet noget, der rykker. Prøv f.eks. at dyrke "Planlægnings- og pakkeguide", der i detaljer fortæller, hvad du skal have med i rygsækken (og i hvilken rygsæk), og "Det mobile rejsevaskeri" der fortæller om brugen af en sort sæk til kogevask i sydens sol.

Nogle andre bud på inspiration
Hjemmesiderne neden for indeholder mange af de samme ting som BackPacker. Næsten alle har rejsebeskrivelser, rejseartikler, rejseguides, find en rejsekammerat og brugtbørs. De fleste er flottere og mere indbydende rent grafisk end BackPacker. En kort beskrivelse og vurdering følger:

Outsite Magazine outsite.org

En rigtig god hjemmeside om friluftsliv, eventyr og natur! God struktureret information med spændende features, god brugtbørs, spændende emner i debatten, anmeldelse af produkter og ydelser, mange og godt strukturerede links.

Adventure World Online www.adventureworld.dk

Adventure World Online er internetudgaven af magasinet Adventure World. Om friluftsliv og eventyrrejser. Brugtbørs, rejsekammerater, udstyr, job, nyheder, fif & tips. Artiklerne i den trykte udgave ser mere spændende ud end denne internet-udgave.

Backpackers Online www.backpackers-online.dkPå Backpackers Online finder du blandt andet rejseguider, rejsefora, rejseartikler, rejsekammerater, gode råd. God hjemmeside med mange informationer. En speciel feature er mulighed for egen dagbog og egen notesbog.

Adventureguide

www.adventureguide.dkAdventureGuide er en portal, der omhandler dykning, cykling, trekking, adventurerace, ekstremsport, bjergbestigning m.m. Gode artikler og mulighed for at bestille foredragsholdere.

De Berejstes Klub www.berejst.dk/home.htm

Forening for ualmindeligt rejsegale mennesker, der kun optager medlemmer, der bl.a. skal have været i minimum 30 lande. Spændende rejsebeskrivelser fra medlemmerne. Statistik over besøgte lande (f.eks. højest antal lande besøgt = 166 !!)

Backpacker Planet www.backpackerplanet.dk

Rejseportal for backpackers med rejsebilleder, rejseartikler, rejsetips og rejsecitater.

Friluftssiden.dk

www.friluftssiden.dk



Flot og enkel hjemmeside om fjeldvandring i Lapland. Gode artikler om udrustning til fjeldlivet, en masse tips som gør det hele lidt lettere, lidt om fluefiskeri, noget om fjeldetik og billeder fra Lapland.