Internet

Søg i din egen sjæl

Yahoo lancerer en ny feature, der tillader brugerne at søge dybt ind i deres egen sjæl...

Der går næppe en dag, hvor de store søgetjenester ikke introducerer nye features, der tillader brugerne at søge i alverdens ting og sager. Nu kan man søge i blogs eller i videoklip eller i digitale landkort eller foretage lokale search efter den nærmeste herrefrisør samt læse, hvad andre brugere synes om denne frisør gennem peer-to-peer anmeldelser og hvad ved jeg.Skal man tro de kloge, og det er der ingen grund til ikke at gøre - de er de kloge - så er det hele et led i skabelsen af Web 2.0 - det nyeste buzzword i Silicon Valley. Mens Web 1.0 var ond og kommerciel, er Web 2.0 brugervenlig, græsrodsorienteret og god ved dyr.

Sjælesøgning
Alt dette er dog småting i forhold til den nyhed, som det amerikanske satiriske magasin "The Onion" kom med i sidste måned: Yahoo introducerer nu en søgetjeneste, der kan læse dine inderste tanker. En "sjæl-søgningsmaskine", kaldes det nye produkt, der skal styrke Yahoos position som start-portal på Nettet.

- Den nye tjeneste kan finde og på en grafisk pædagogisk facon fremvise dine inderste tanker, sagde Yahoos direktør Terry Semel ved en pressekonference.

- Tidligere var det at kigge dybt i ens egen sjæl noget som tog lang tid - og ofte involverede en rejse til Europa eller mørke erindringer fra tid med en total inkompatible partner, forsatte Yahoos boss. Semel kaldte denne gamle form for analog søgning for "et logistisk mareridt". Den nye "Yahoo Soul Search" gør det lettere hurtigt at søge i tusinde af tanker og følelser gemt dybt inde i den menneskelige sjæl. Og Yahoo Soul Search kan, oplyste Semel, søge i flere lag. Den kan indstilles til enten en ren overfladisk søgning - eller til en dybere og mere tilbundsgående søgning - hvis brugeren mener, at han eller hun kan tåle det.

Gå til Hotjobs
Den nye "Yahoo Soul Search" kan ikke alene finde resultater dybt inde i din sjæl; den kan også ordne dybe tanker i forskellige relevante mapper som "religion", "sex" eller privatliv". Og - givet den omstændighed, at Yahoo er en Internetportal - kan Yahoo direkte henvise til en række af Yahoos egne servicer som for eksempel HotJobs, Yahoo!Shopping, Yahoo!Travel - eller Yahoo Find-A-partner - alt efter hvilke informationer "sjælesøgningen" fremkommer med. Yahoo overvejer på et senere tidspunkt - i lighed med Google - at bringe søgeordsrelevante annoncer på dens nye "Search Soul" site. Semel lover dog, at disse annoncer vil være "logisk og grafisk" adskilt fra de mere organiske resultater af brugerens "sjælesøgning". Yahoo overvejer endelig en musikbaseret service gennem et Soul-to-Soul (S2S) netværk, hvor brugerne kan udveksle forskellig musik, der kan lindre eller understøtte forskellige sindsstemninger.

- Først var jeg ret skeptisk, udtaler en bruger, Royce Creigton, til "The Onion".

- Men efter at have brugt blot en halv time på "Yahoo Soul Search" er jeg imponeret. Jeg fandt ud af, at blot fordi min far arbejder i en bank - er det ikke ensbetydende med, at jeg også skal arbejde i en bank. Det fjernede en dyb depression - alt sammen takket været "Yahoo Soul Search".