Internet

Udseendet kommer i anden række

„Tommelfingerreglen er, informationen er det vigtigste, og så må udseendet komme i anden række\", lyder det på sslug.dk. Og det citat er meget betegnende for SSLUGs hjemmeside. Masser af god information hulter til bulter.

 

"…vi [er] en masse individer, som alle er vores egne herrer. Der råder altså total anarki på sslug.dk, den bedste idé vinder (eller den som selv implementerer den)"

Citaterne afspejler den fornemmelse man efterlades med som bruger af www.sslug.dk. Der er masser af god og nyttig information på sslug.dk, men det kan være pokkers svært at finde. Der stilles store krav til brugerne, og layoutet er ikke specielt indbydende.


Nem tilmelding, en masse post og en god kalender
Heldigvis er det væsentligste nemt at finde. Når man lige har fundet ud af, at det, der mest af alt ligner en overskrift, faktisk er menupunkter, så har man hurtig adgang til at blive medlem, til at deltage i diskussioner og til at se, hvilke arrangementer man kan deltage i.

Som det også fint fremgår på forsiden, er det gratis at blive medlem af SSLUG. Man bliver nemt medlem ved at tilmelde sig en (modereret) e-postliste, og samtidig får man mulighed for at tilmelde sig diverse andre postlister. Én liste er tilegnet begyndere, som har brug for hjælp til at komme i gang med Linux, en anden liste omhandler diskussioner omkring Linux netværkssikkerhed og der findes 30 andre lister _ alle med relevante diskussioner og hjælp til folk, der interesserer sig for Linux og tilgrænsende emner. Der findes en god oversigt over listerne, deres emne, indhold, antal medlemmer, antal e-mails om dagen og et fuldstændigt arkiv over, hvad der er skrevet på
listerne siden januar 1999 (og endog et arkiv så langt tilbage som 1996).

Hvis jeg var med i SSLUG, ville jeg nok reklamere lidt mere for disse lister. Den gode oversigt over listerne er gemt halvvejs nede på tilmeldingssiden, og selve diskussionerne ligger under et så kedeligt menupunkt som "Postarkiv"! Og så ville en omgang gennem brugervenlighedsmaskinen heller ikke være af vejen. Det er meget svært at danne sig et overblik over, hvor i en diskussion man er, og hvordan man kommer videre til andre diskussioner og tilbage til forsiden.

Kalenderdelen er udmærket og overskuelig _ i hvert fald så længe antallet af arrangementer ikke bliver større. Som standard ser man SSLUGs arrangementer (som også kan ses på forsiden), men man har også mulighed for at se arrangementer hos søsterorganisationerne AaLUG, FLUG, Linux.dk og TLUG.


Navigation og design
På en hjemmeside, der vedligeholdes og udvikles af frivillig arbejdskraft, må det være vanskeligt at sikre konsistens og sammenhæng. Og navigationen på slugg.dk er da også meget svær at gennemskue. Den giver ikke brugerne meget hjælp til at finde konkret information eller hjælp til at finde ud af, hvilke sider man har været på. Hjemmesiden følger ikke de gængse retningslinier for brugervenlighed og kunne vinde meget ved, at den overordnede struktur blev diskuteret, justeret og brugt, så alle _
både administratorer og brugere _ havde denne som udgangspunkt. En fælles drøftelse _ og måske med hjælp fra en bibliotekar eller anden informationsarkitekt _ om en overordnet struktur, og om hvilke dokumenter og artikler, der hører til hvor, ville afgjort være en gevinst for sslug.dk.

Som det fremstår nu, tror man fejlagtigt, at menuen i venstresiden er den egentlige hovedmenu, men ved nærmere eftersyn indeholder denne kun en brøkdel af alle de tilgængelige undersider/underpunkter. Selve hovedmenuen ligger tilsyneladende under punktet "Oversigt" på toppen af hjemmesiden. Og at et af menupunkterne hedder: " Info, dokumenter og artikler der er placeret på SSLUG\'s server" siger jo lidt om den hjælp, der er at hente i navigationen.

Men heldigvis findes der gode muligheder for søgning. Endda hele 2 forskellige, hvoraf en Google-søgning kun på sslug.dk er den ene, og det fungerer ligeså godt, som Google jo gør. På undersiderne er søgning en del af hovedmenuen, men desværre ikke på forsiden, hvor man skal scrolle et stykke ned for at finde søgning. Det ville være en stor hjælp for brugerne at flytte den op i toppen, som på de andre sider.

Designet er med sslug.dks egne ord ikke prioriteret, og det er da også en rimelig kedelig og noget rodet hjemmeside rent layout-mæssigt. Det er sikkert et bevidst valg, men hvorfor så ikke bruge en ordentlig kvalitet på de få billeder/ikoner, der så alligevel er brugt. En lille tur gennem Photoshop ville gøre underværker her.