Overvågning i samfundet

Wikipedia overvejer SOPA-strejke

Net-leksikonet Wikipedia overvejer at vise blanke sider for at markere sin modstand mod det amerikanske lovforslag SOPA.

Stop Online Piracy Act bliver i disse dage diskuteret af den juridiske komite i det amerikanske Repræsentanternes Hus.

SOPA er et radikalt lovforslag, som vil gøre det muligt for det amerikanske justitsministerium at bede om retslige kendelser, der kan beordre internetudbydere til at filtrere domænenavne og kræve, at søgemaskiner blokerer for websteder, der beskyldes for at krænke ophavsretten. 

SOPA har ikke overraskende mange modstandere. Her iblandt Google, Yahoo!, Facebook, Twitter, AOL, LinkedIn, eBay og Mozilla Corporation. Også flere menneskerettighedsorganisationer har udtrykt deres bekymring over SOPA.
Wikipedias grundlægger Jimmy Wales lodder i øjeblikket stemningen blandt net-leksikonets brugere for at finde ud af, om der er opbakning til at markere modstand mod SOPA. I givet fald skal modstanden udtrykkes ved, at Wikipedia viser blanke sider i en periode, foreslår Wales på sine diskussionssider på Wikipedia.

Wales henviser til, at Wikipedia i Italien for nogle måneder siden markerede modstand mod et lovforslag, som ville lægge begrænsninger på redaktionel uafhængighed, ved at vise blanke sider.
- Det italienske parlamentet ombestemte sig i sagen. Som Wikipedianere måske ved eller ikke ved, så er der et temmelig værre lovforslag på trapper (i USA, red.) under den misvisende titel Stop Online Piracy Act, skriver Wales.

Hvis det ender med, at den juridiske komite vedtager SOPA, skal lovforslaget videre til Repræsentanternes Hus. Herefter skal det gennem Senatet, inden præsident Barack Obama skal bestemme sig for enten at underskrive lovforslaget eller nedlægge veto.