Vi hverken kan eller skal overlade vores demokrati til ugennemsigtige forretningsmodeller og hemmelige algoritmer, skriver PROSAs formand Niels Bertelsen.
Stuart Ballinger er en australsk, digital 3D-kunstner bosat i den lille by Horsham i delstaten Victoria. Han har studeret grafisk design og digitale medier på Federation University.
Camilla Haukøy Osaland har en bachelor i HA Almen og en cand.merc. i Applied Economics and Finance fra CBS. Hun arbejder som data scientist i Udviklings- og Forenklingsstyrelsen, hvor hun udvikler den machine learning-model, der skal afdække fejl og forsøg på snyd, når borgere ændrer i deres årsopgørelse.
Vores ambition skal være at bevæge os væk fra at være et databaseret samfund til at være et egentligt datademokrati, skriver Peter Lauritsen, der er professor i informationsvidenskab ved Aarhus Universitet.
For mange år siden blev Det Agile Manifest opfundet som begreb af en flok it-pionerer, der mødtes på et skisportssted i Utahs bjerge. I dag er sprints, retrospectives og daglige standups hverdag for langt de fleste danske it-folk – på godt og ondt. Prosabladet gør status.
It-virksomheden Entropy Fox er i gang med at etablere fuldt medarbejdereje. Men forandringen rejser masser af spørgsmål, forklarer virksomhedens stifter Dennis Christensen.
Medarbejderejede virksomheder kan fremvise bemærkelsesværdige resultater. De er typisk mere robuste end traditionelle virksomheder og har større produktivitet og højere kvalitet i arbejdet. Men Danmark halter bagud i forhold til både USA og flere EU-lande. Nu har et flertal i Folketinget afsat penge til at undersøge, hvordan vi kan få flere demokratiske virksomheder.
Tirsdag den 23. februar ventes Folketinget at vedtage en ny epidemilov, der åbner for massiv overvågning af borgere. Loven siger ikke noget om, hvordan data skal beskyttes, eller hvornår de skal slettes. ”Kæmpe tilbageskridt”, siger de it-professionelles formand Niels Bertelsen. Men der er håb om en ændring af loven i sidste øjeblik.
Ytringsfriheden er under pres fra tech-giganter, men EU's Digital Services Act fokuserer kun på at forhindre misinformation og kommer desværre ikke med løsninger på ytringsfrihedsproblemerne.