Syv ud af 10 lønmodtagere tror, at Folketinget har fastsat en mindsteløn ved lov. Hver sjette under 30 år aner ikke, om de har en tillidsrepræsentant på arbejdspladsen.
Selv om op mod 80 procent af alle ansatte i Danmark er dækket af overenskomster – og tæt på 100 procent i den offentlige sektor – er der navnlig blandt unge stor uvidenhed om grundlæggende forhold på arbejdsmarkedet. I denne situation har journalisten Bjarne Henrik Lundis skrevet en letlæst introduktion til den såkaldte 'danske model', hvor fagforeninger og arbejdsgivere i udstrakt grad selv aftaler arbejds- og lønvilkår uden alt for meget indblanding fra stat og politikere.
PROSA bidrager
Bjarne Henrik Lundis' bog "Den danske model" giver en god oversigt over modellens udvikling helt fra Septemberforliget i 1899 frem til nutidens Vejlegårdskonflikt og de kuldsejlede trepartsforhandlinger. Fokus er på de overordnede linjer, herunder om modellen i dag er udfordret bl.a. af nye regler fra EU, medlemsfrafald i LO-fagbevægelsen og pres fra de gule discount-fagforeninger. I bogen medvirker bl.a. Mogens Lykketoft, flere forbundsledere og repræsentanter for arbejdsgiverne. PROSAs næstformand, Hanne Lykke Jespersen, er også citeret, bl.a. om misbrug af udenlandsk it-arbejdskraft, der underminerer lønniveauet og skaber utryghed.
Som helhed er bogen i høj grad et ideologisk forsvar for konfliktløsning gennem forhandling og kompromiser, med truslen om uro på arbejdsmarkedet som det ubehagelige alternativ. Lundis ser klare fordele ved modellen for både ansatte og ejere, men antyder også, at en del arbejdsgivere fremstår som mindre interesserede end før – og at partier med forslag om at forbyde blokader og underminere konfliktretten handler uklogt. FTF's Bente Sorgenfrey advarer i bogen formanende: "Balancen tipper over til arbejdsgivernes fordel, og det duer ikke. Hvis de borgerlige får magt, som de har agt, er vi også nødt til at diskutere, om arbejdsgivere stadig skal have lov til at lede og fordele arbejdet."
Er du til højre eller til venstre for Socialdemokratiet, vil du nok savne en uddybning af visse perspektiver, der præsenteres i bogen. Ikke desto mindre er den velskrevet, læseværdig og et højst aktuelt indlæg i samfundsdebatten. "Den danske model" koster 199 kroner og fås også som e-bog til 150 kroner hos saxo.com.