PROSA lukker for henvendelser kl. 14 fredag den 20/12 og mandag den 23/12.

Andre aflønningsformer

Høring 5. februar om omstridt udvidelse af medarbejderaktieordninger

Regeringens forslag bliver gransket ved skatteudvalgets offentlige høring onsdag 5. februar på Christiansborg.

 

Dansk Folkeparti har forsinket vedtagelsen af skatteminister Svend Erik Hovmands (V) lovforslag om forbedring af vilkårene for medarbejderskatteordninger. Støttepartiet deler en stor del af oppositionspartiernes frygt for de fordelingsmæssige konsekvenser, når løn kan konverteres til lavere beskattet aktieløn.

Voksende skatteudgift ved medarbejderaktier
Det ærgrer oppositionspartierne med Anders Samuelsen (R) i spidsen, at regeringen bruger et ukendt trecifret millionbeløb på skattelettelser til topskatteydere frem for at anvende pengene til rigtige skattelettelser længere nede på skatteskalaen.
- Den skattelettelse er forbeholdt den absolutte top i det danske samfund, siger den radikale skatteordfører.

Morads
Henrik Sass Larsen (S) kalder det en tagselvskattereform, et teknisk uoverskueligt morads og startskuddet til et nyt forsumpet skattemiljø i Danmark.
- Der åbnes for en massiv skattetænkning, hvor det i vidt omfang bliver muligt at undgå beskatning her i landet af af aktieoptioner. Bor man i Sverige og arbejder i Danmark, vil der ikke tilfalde én krone til kongeriget. Aktieavancer er ikke omfattet af dobbeltbeskatningsoverenskomsterne, pointerer Henrik Sass Larsen.

Sparer en snes skattepoint
Staten mister tilmed mere i indtægt end de forudsete 140 mio. kr. ved den ny ordning for medarbejderaktier, som skatteministeren har foreslået som led i forårets konkurrencepakke.
Under førstebehandlingen i november indrømmede Freddy Dam (V), at provenutabet nok bliver større end de anslåede 140 mio. kr.
Ifølge lovforslaget kan medarbejderaktier sælges straks, og derved kan indehaveren spare en snes skatteprocentpoint, nemlig forskellen mellem den højeste indkomstskat og aktieavanceskatten. På den anden side kan virksomheden ikke længere trække aktielønnen fra.
Det betyder, at en lønforhøjelse på 100.000 kr. kan konverteres til medarbejderaktier for 70.000 kr., hvis man regner med fuld nedvæltning i lønnen af virksomhedens tabte fradrag. Skatten betales først, når aktierne sælges.

Klar til bakgear
Skatteminister Svend Erik Hovmand lovede under førstebehandlingern at holde provenutabet under særlig observation.
- Vi vil naturligvis være parate til at tage de nødvendige konsekvenser, hvis det skulle gå anderledes end forudsat. Alle, der har fulgt specielt IT-branchen, vil give mig ret i, at det selvfølgelig er meget svært. Jeg tror også, at alle, der følger lidt med i den internationale udvikling og den grænseoverskridende udvikling, ved, at vi må væbne os med sikkerhed og bruge de metoder, vi har for at dæmme op for utilsigtede virkninger, sagde skatteministeren.

Vækst versus skattehul
Charlotte Dyremose (K): - Det konservative Folkeparti ønsker at være med til at skabe vækst i samfundet. Det er den eneste måde, vi får råd til at sørge for skattelettelser, der vil give mere vækst og samtidig have pengene til at tage vare om dem, der er de aller svageste i vores samfund.
Jens Peter Vernersen (S): - De aller højest lønnede får en beskatning, der ligger lavere end folkepensionister.

Ekspertpanelet
Høringens ekspertpanel udgøres af fire personer:
1. Rådgivende skatterevisor Christen Amby
2. Professor Ole Bjørn, Syddansk Universitet og KPMG
3. Koncernøkonomidirektør Jesper Brandgaard, Novo Nordisk
4. Adjungeret professor og statsautoriseret revisor Søren Rasmussen, Syddansk Universitet og Deloitte & Touche