Flere medier har skrevet om den nye mulighed for at købe alskens elektroniske gadgets over lønnen, de såkaldte bruttolønsordninger. I den nye skattereform fra 1. januar 2010 bliver det muligt at købe it-udstyr mod en midlertidig lønnedgang, så man får en skattefordel.
Men man bør tænke sig grundigt om, inden man indgår en sådan ordning, advarer forbundssekretær i PROSA Hanne Lykke Jespersen.
– En bruttolønsordning betyder jo reelt, at du går ned i løn, og det kan have konsekvenser for pension, feriepenge, hvad du får i fratrædelse og meget andet.
Med en bruttolønsordning går du for eksempel 400 kroner ned i løn i et antal måneder, indtil du har betalt for din nye pc, iPhone eller hvad det skulle være.
– Men hvis du har købt en computer gennem sådan en ordning, er den ikke din egen, før den er betalt helt ud. Så du risikerer at miste alle pengene, hvis ansættelsesforholdet ophører, påpeger Hanne Lykke Jespersen.
Arbejdsgiver løber størst risiko
Med en bruttolønsordning får man i princippet varerne til halv pris, men gennem en aftalt lønnedgang i en periode, siger Niels Sonne fra revisionsfirmaet Deloitte, som medgiver, at det er fornuftigt at kigge på, om ordningen får konsekvenser for pension, feriepenge, bonus og overarbejdsbetaling. Men i virkeligheden er det arbejdsgiveren, der løber den største risiko ved at tilbyde disse ordninger, mener revisoren.
– Hvis medarbejderen forlader stillingen, før udstyret er betalt ud, står man med noget udstyr og en afdragsordning, der skal betales, hvis medarbejderen nægter at betale. Så det er arbejdsgiveren, der kan tabe mest på ordningen, siger Niels Sonne.