Fra marts måned 2009 er alle internetudbydere i Storbritannien forpligtet til at opbevare trafikdata i mindst et år om hver eneste e-mail, der er sendt og modtaget. Dermed har briter udsigt til en internetovervågning, som allerede er en realitet i Danmark og andre EU-lande. I Danmark er logningen dog mere vidtgående end det, der umiddelbart lægges op til i Storbritannien, idet logningen også omfatter data om telefonopkald og besøgte websites. Men den britiske kritik af den planlagte datalogning af de op mod tre milliarder e-mail, der hvert døgn ryger gennem den britiske del af internettet, er meget højlydt.
Borgerrettighedsgruppen Liberty frygter, at alle trafikdata på sigt havner i en central database:
– Det, vi skal bekymre os om, er, hvad det næste skridt bliver, for regeringen lufter allerede planer om ikke bare at lade internetleverandører logge trafikdata, men at skabe en central statslig database, som rummer den samlede infomation. Og desværre stoler vi bare ikke nok på regeringen eller nogen anden organisation, til at vi vil betro den at opbevare så store mængder følsomme oplysninger, siger Shami Chakrabarti, leder af Liberty til BBC Online.
Dårlig investering
Richard Clayton, sikkerhedsforsker ved Cambridge Universitet peger ifølge BBC på, at opgaven i at logge al trafikdata inklusive spam er meget omfattende i forhold til resultatet.
– Der er langt bedre ting at tage sig til end at bruge milliarder på at snage i alle borgeres internettrafik begrundet med den usandsynlige chance for at afsløre kriminalitet, konstaterer Richard Clayton.
Den britiske regering planlægger at kompensere for udgifterne til opbygning af systemet hos internetudbydere ved at betale dem et samlet beløb mellem 300 millioner kroner og en milliard kroner.
Ifølge BBC vil regeringen senere på året drøfte, om datalogningen skal udvides til at omfatte telefonopkald og registrering af besøgte websites.
Diverse