Diverse

Ferieloven

Afholdelse af den ferie, som er optjent i 2003, synger på sidste vers. Den skal være afholdt senest den 30. april 2004. Et nyt ferieår står for døren. Nemlig den ferie som er optjent i 2004, og som kan afholdes fra 1. maj 2005.

 

Du optjener ferie efter princippet som er baseret på en femdages-uge og omhandler to grundlæggende begreber:

• Optjeningsåret, som er fra 1. januar til 31. december

• Ferieåret, som er fra 1. maj til 30. april.

Afholdelse af ferie
Ferien afholdes i året, som går fra 1. maj til 30. april (ferieåret). Ferien afholdes med fem dage om ugen, i princippet i hele dage. Princippet kan fraviges ved en kollektiv overenskomst, således at man aftaler, at ferien holdes i timer. Hvis arbejdsugen er kortere end fem dage, indgår de ugentlige arbejdsfrie dage tilsvarende i ferieugen i forholdsmæssigt omfang. Det samme gælder, hvis man f.eks. arbejder i dag-, aften og nattevagter og derudover har arbejdsfrie dage, så skal arbejdsgiveren sørge for, at vagtdagene og arbejdsfrie dage indgår i ferien med en forholdsmæssigt antal.

Syg i ferien
Hvis en lønmodtager er syg, når ferien påbegyndes, er han ikke forpligtet til at afholde den. Sygemelding sker efter de i virksomheden gældende regler. Det er vigtigt, at man sikrer sig, at beskeden når frem i tide, og at man får dokumentation herfor, f.eks. via fax eller e-mail. Når man bliver rask, er man forpligtet til at møde på arbejde igen, uanset at det sker inden for den aftalte ferieperiode. Dog kan lønmodtageren, hvis han bliver raskmeldt i løbet af den planlagte ferieperiode, afholde resten af ferien, hvis han meddeler arbejdsgiveren dette i forbindelse med, at han raskmelder sig. Hvis han først bliver rask efter udløbet af denne perioden, skal der aftales, hvornår erstatningsferie skal afholdes. Hvis man bliver rask og ikke kan genoptage arbejdet, fordi virksomheden er ferielukket, har man krav på fuld erstatningsferie. Såfremt det er hovedferien på tre uger, er det den, man har krav på, et andet tidspunkt.

Hovedferien
Af ferien skal mindst 15 dage gives i sammenhæng. Det drejer sig om hovedferien, som skal holdes i perioden 1. maj til 30. september. Benævnt ferieperioden. Hvis lønmodtageren har optjent mindre end 15 dages ferie, er hele den optjente ferie at betragte som hovedferie. Øvrige feriedage skal gives i sammenhæng af mindst fem dages varighed, men kan lægges uden for ferieperioden. Hvis øvrige feriedage udgør mindre end fem dage, skal de gives i sammenhæng. Dog kan øvrige feriedage gives som enkeltdage, hvis driftmæssige omstændigheder taler herfor.

Er du opsagt?
En opsagt lønmodtager kan ikke pålægges hovedferie i opsigelsesperioden, hvis opsigelsesvarslet er på tre måneder eller derunder. Det gælder også, uanset om der tidligere er aftalt ferie.

Løn under ferie og ferietillæg og feriegodtgørelse
En lønmodtager, der er antaget månedsvis eller for længere tid, og som har ret til fuld løn på søgnehelligdage og sygedage, får løn under ferie. Herudover får lønmodtageren et ferietillæg på 1% af lønnen i optjeningsåret. Ferietillægget udbetales senest samtidig med, at ferien starter. Hvis ferietillægget udbetales, før ferien begynder, kan det ikke kræves tilbagebetalt. Hvis arbejdstiden på ferietidspunktet afviger mere end 20% i forhold til optjeningsåret, reguleres lønnen under ferie forholdsmæssigt.

Udbetaling af feriegodtgørelse
Lønmodtageren kan få udbetalt feriegodtgørelse uden at ferie holdes:

• Hvis han forlader arbejdsmarkedet af alders - eller helbredsmæssige grunde

• Hvis han flytter til udlandet og framelder sig CPR-registeret.

• Hvis han ved fratræden har mere end 25 feriedage til gode.

Forældelse
Krav på feriegodtgørelse, løn under ferie eller ferietillæg forældes, hvis kravet ikke rejses over for arbejdsgiveren senest den 30. september efter ferieårets udløb. Hvis arbejdsgiveren ikke opfylder kravet, forældes det, medmindre lønmodtageren senest den 30. november samme år søger kravet gennemført, f.eks. via sin organisation.

Forkortet af redaktionen

Hvis du vil vide mere om ferie og ferielovens bestemmelser er den fulde tekst til denne artikel lagt ud på nettet på adressen www.prosa.dk/ferie2005 . Se også PROSAs pjecer "Ferieloven", der kan hentes herfra www.prosa.dk/publikationer

Sådan beregner du, hvor mange dages ferie du har optjent
Du optjener 2,08 betalte feriedage pr. måned.
2,08 dg. x 12 mdr. = 24,96 dg.
svarende til 25 dg. = 5 uger optjent om året.

Lønmodtagere har ret til 25 dages ferie om året, uanset at de ikke har optjent til betalt ferie. En lønmodtager, som ikke har optjent ret til betalt ferie hos en arbejdsgiver, fradrages 4,8% af månedslønnen pr. dag, der holdes ferie.