Diverse

Google-fotografering opskræmmer australiere

En ny Street View-tjeneste fra Google giver koldsved hos privatlivs-elskere, som frygter at se sig selv afsløret som lovovertrædere.

Igennem det sidste års tid har køretøjer udstyret med panorama-kameraer gennemregistreret en lang række lokaliteter, gader og veje i Australien. Det sker i forbindelse med, at Google arbejder på at udvide sin populære Google Maps-tjeneste med en kommende Street View-tjeneste, som med hidtil uset detaljeringsgrad tillader Google-brugere at kaste et nærmere blik på nærmiljøer. Men detaljeringsgraden af optagne foto vækker nu bekymring.
Flere australiere mener nu, at fotooptagelserne griber for dramatisk ind i privatsfæren. Det handler blandt andet om, at det vil være muligt at lokalisere, om biler er lovligt parkeret ved at granske nummerplader, og at personer, der uforvarende optræder på Googles registrering, vil kunne genkendes. Google arbejder på teknologier, der skal gøre det automatisk at sløre ansigter og eksempelvis nummerplader. Men det er endnu uafklaret, om den teknologi er på plads, når Street View debuterer.

Google smager egen medicin
Det australske dagblad The Australian, har bidraget til den aktuelle sag ved at bede ledende medarbejdere fra Google Australien om personlige adresseoplysninger, så det var muligt at tage foto af medarbejderne i deres nærmiljø. Det afslog Google. - Der er tale om et helt urimeligt krav. I Street View viser vi derimod det, som enhver kan se, når man går hen ad gaden, konstaterer Googles talsmand, Rob Shilkin, til The Australian. Han understreger, at Google nu undersøger mulighederne for gennem en "enkel procedure" at tillade enkeltpersoner at anmode om at få fjernet optagelser fra Google Street View. I et modtræk valgte den australske avis at tilbyde nogle informationer om Google-medarbejdere. Bladet kunne således afsløre, at den australske leder af Google, Mark Tucker, var registreret med seks forskellige fødselsdatoer i registeret Australian Securities and Investments Commission.

I en kommentar til Googles uvillighed til at udlevere egne data skriver The Australian:

"De bruger tid på at udvikle teknikker, som ophæver privatsfæren. Men når det handler om at informere om egne personlige data, så er de mennesker, der står bag Googles grådige mapping-systemer, usamarbejdsvillige".