Diverse

Jeg befrier min iPod

Det er fristende at lade sig lokke ind i Apples købeunivers. Men så er det fint at opdage, at der er masser af måder at tvinge den lille iPod til at levere funktioner, som Apple aldrig havde tænkt på at tilbyde os brugere.

Et par måneder har jeg gået og skelet til den. Apples nyeste udspil i firmaets serie serie af veldesignede mediefspillere i lommestørrelse. Den lille hedder iPod Touch, ligner storebroderen iPhone og byder på tidens måske mest labre brugergrænseflade.

I årevis har jeg ellers arrigt afsværget mig enhver indskydelse til at købe en iPod og blive bundet til proprietær software og Apples stavnsbånd af et købeunivers kaldet iTunes.

Men solgt og tryllebundet manipulerede jeg så det lille apparat via en intuitiv multitouch- skærm i en udenlansk Apple Store. Det fik mig til at føle mig som hovedpersonen i sci-fi thrilleren Minority Report. Men et nærmere blik på min nyindkøbte Touch afslørede, at det ikke ligefrem var en overflod af installeret software, der fulgte med. Så hvad med iPhones Google Maps og de andre iPhone-programmer, som Apple havde snydt mig for?

Vt100-terminal på iPod
De manglende programmer fandt jeg en vej til. Kodeordet til at befri sin Touch er Jailbreak. Et lille hack, der udnytter en sårbarhed til at åbne Touch for uautoriserede installationer. Jailbreak bryder med iTunes-monopolet på koblingen med din pc. Det betyder, at eksempelvis Linux-brugere også kan få adgang til Touchens filsystem. Hvis du har lyst, kan du sågar installere en lille webserver på din afspiller.

Så vupti, på få minutter havde jeg installeret de første 15 applikationer via Touchens indbyggede wifi-opkobling. Så nu har jeg for eksempel et vt100-terminalvindue, hvor jeg kan se hvilke processer, der kører på den bette Touch.

Men jeg har også rigtigt fine applikationer, som Apple har valgt at udelukke alle velopdragne brugere fra. Jeg har en velfungerende mailklient, en rss-læser og fildeling, som lader mig up- og downloade direkte fra et fildepot på nettet. Jeg kan tilmed streame musik fra mine venners playlister til den lille.

Så Touch er i et blik ind i fremtiden, ikke mindst når den takket være flittige hackere bliver befriet fra de snærende stavnsbånd.

Og jeg ved, at min Touch garanteret ikke er dækket af nogen garanti, medmindre jeg fjerner mine spor, hvis den bliver defekt. Men min lækre Touch er blevet meget sjovere.

Se gode tips og praktiske råd om Jailbreak og andre hacks til at befri iPod-modeller inklusive Touch og en række andre mp3-afspillere via linksamlingen på www.prosa.dk/prosabladet/links