Diverse

Kan jeg dele min dongle?

Det mobile internet buldrer frem i form af små dinglende usb-enheder i afrundet plast til din bærbare. Men er der mon en genvej til at dele internetforbindelsen.

- Er det noget, jeg kan hjælpe dig med?

Den smilende unge pige er sådan lidt sælger-anmasende på præcis samme måde, som jeg husker Scientology-folk, som i svundne tider på Københavns gader agerede indsmidere til de personlighedstests, der var designede til at malke dig for penge. Men den aktuelle lokalitet er televirksomheden 3´s butik, som ligger lige på kanten af Kultorvet i Københavns hjerte. Jeg glor på vinduet foran butikken, som rummer en af de udbredte 3G-dongles, som en række teleselskaber udbyder i øjeblikket. Ganske smart er muligheden for at få en hurtig internetforbindelse via det nye umts-net. Men hvordan virker det mon?

3: Det er umuligt at dele
Jeg mærker en lille djævel hviske appellerende til mig, da jeg en anelse paf forhører mig hos den unge telesælger om muligheden for, at man kan bruge sådan en internet-dongle til at dele internetforbindelsen, hvis flere computere er på samme trådløse eller kablede netværk. Hendes svar falder tøvende:

- Nej desværre, så skal du anskaffe dig en dongle til hver pc, lyder hendes svar.

- Heheh, gnækker jeg bag mit grånende skæg og lader triumferende sælgeren vide, at det kan man sagtens. For dagen forinden har jeg læst på lektien og opdaget, at det faktisk kan lade sig gøre. En af måderne er at opdatere min gratis router fra finske Wippies.com (Se Prosabladets bagside maj 2008) med noget betafirmware, som skulle gøre det muligt at benytte en af routerens to usb-porte til at tilslutte en umts-dongle.

Senere, da jeg er kommet hjem, er jeg mindre kry. For først skal jeg have opdateret firmwaren til en ny betaversion, som bærer det ikke helt tillidsvækkende navn sauna 27. Og selvfølgelig er anvisningerne fra de gode Wippies-folk ikke komplette og sammensat af en blanding af danske, svenske, engelske og finsksprogede websider. Men takket være Google får jeg fastslået, at oplysningen om 3G APN er meget vigtig at indtaste, og informationerne om APN er afhængig af, hvem teleudbyderen er.

Hul igennem
Men intet virker. På vej til arbejde næste dag falder ti-øren, mens jeg tramper i pedalerne: Dongle-leverandøren er jo Telia og ikke 3! En søgning på Telias APN afslører APN= www.internet. mtelia.dk. Jeg indtaster og søreme: Det virker. Internetforbindelsen halter godt nok af sted med en båndbredde, der ikke kommer i nærheden af de lovede hastigheder på op til mere end 3Gb/s. Men om det skyldes den finske sauna-software eller Telias umts-dækning, ved jeg ikke. Jeg kan kun glædes over min netforbindelse og ryste på hovedet af teleudbyderes tilsyneladende ulyst til at fortælle potentielle brugere af de nymodens internet-dongler om de praktiske dele-muligheder.