Diverse

Lærlinge- ABC på nettet

Som en hjælp til de mange it-supporter- og datatekniker-lærlinge, der er medlem af PROSA, har vi udarbejdet en lærlinge-ABC og lagt den ud på hjemmesiden.

Den nye lærlinge-ABC er tænkt som et opslagsværk, hvor du kan finde svar på mange af de spørgsmål, du går og tumler med som lærling. Du finder siden ved at følge dette link.

PROSA hjælper løbende lærlinge, der oplever problemer - her er nogle eksempler fra bunken af sager gennem den seneste tid:

Elev der skifter uddannelsesplads
En uddannelsesaftale er i princippet uopsigelig når prøvetiden på tre måneder er overstået. Det gælder for begge parter, både elev og virksomhed. Ophæver den ene part aftalen ensidigt, kan man blive erstatningspligtig, hvis det er i strid med den anden parts ønsker og interesse. Så man skal ikke ophæve en aftale, blot fordi man finder en anden virksomhed, der kunne være mere spændende at blive uddannet på. Det er naturligvis en forudsætning, at virksomheden lever op til sine forpligtelser og giver lærlingen en ordentlig uddannelse. Går du med overvejelser om stoppe din uddannelse på grund af forholdene i virksomheden, skal du altid kontakte PROSA først. PROSA har hjulpet lærlinge med at skifte praktikplads, og har også hjulpet i sager om mangelfuld undervisning på de tekniske skoler og problemer i SKP-afdelingerne.

Afbrydelse af uddannelsesforholdet
Hvis virksomheden groft misligholder uddannelsesaftalen, kan uddannelsesforholdet ophæves, men kontakt altid PROSA først. PROSA kan vejlede dig og hjælpe til med proceduren. Vi kan også hjælpe lærlinge, der har truffet et forkert uddannelsesvalg, og derfor gerne vil ud af uddannelsesforholdet. Også i dette tilfælde er det vigtigt, at du kontakter PROSA, inden du foretager dig noget. Mener virksomheden, at lærlingen groft misligholder sin kontrakt (uddannelsesaftalen), kan lærlingen bortvises. En sådan bortvisning kan - hvis den er urimelig - bringes for Tvistighedsnævnet og eventuelt videre i byretten. For nylig har Retten i Sønderborg tilkendt en lærling, der er medlem af PROSA, en erstatning på 30.000 kr. for uberettiget bortvisning.

Lønnen
Lærlinge skal som minimum aflønnes efter satserne i lærlingeafsnittet i Industriens overenskomst. PROSA har på det seneste erfaret, at nogle virksomheder ikke føler sig bundet af denne overenskomst. Enten fordi virksomheden er uorganiseret eller er medlem af en anden arbejdsgiverforening end Dansk Industri - og dermed er omfattet af en anden overenskomst end Industriens overenskomst. PROSA har i flere tilfælde måtte bringe disse forhold i orden og har i nogle tilfælde sikret efterbetaling af for lidt udbetalt løn. En stor televirksomhed måtte således af med 25.000 kr. i efterbetaling. Er man voksenlærling (over 25 år), skal man under hele uddannelsen som minimum have mindstelønnen i Industriens overenskomst. Den er pt. 100,65 kr./timen.

Andre løn- og ansættelsesforhold
Det er ikke kun lønnen, der reguleres af Industriens overenskomst. Lærlinge følger også de øvrige punkter i overenskomstens lærlingeafsnit. Her er det ofte spørgsmålet om pension, der driller. PROSA har i flere tilfælde sikret efterbetaling af pensionsbidraget. Typisk har der været tale om efterbetalinger på omkring 20.000 - 25.000 kr., og det er jo også en slags penge! Man skal være fyldt 20 år, når uddannelsesforholdet påbegyndes, for at være omfattet af overenskomstens pensionsordning.

Konkurs
PROSA har været involveret i flere sager med virksomhedskonkurser, hvor lærlinge pludselig har stået uden praktikplads. Vi har hjulpet med at skaffe penge fra LG og sikret, at lærlingene er blevet optaget i skolepraktik, så lærlingen har kunnet fortsætte sin uddannelse, indtil en ny praktikplads er fundet. Læs i lærlinge-ABC'en om dine rettigheder og muligheder, hvis din virksomhed går konkurs.