Når talen går på de muligheder, som cloud computing giver, tænker de fleste på gigant-leverandører som Amazon, Rackspace, Microsoft og Google, men private skyer, hvor de virtualiserede applikationer kører indendørs, og hybridskyer, hvor en privat sky mikses med en stor leverandør, er andre muligheder, som kan være attraktive af flere årsager.
Det mener østrigeren Matt Rechenburg, hvis firma står bag open source cloud-produktet OpenQRM, der gør det muligt at administrere en helt privat sky, og som kan spille sammen med Amazons infrastruktur. Det kan anvendes både i den lille og den store skala. OpenQRM understøtter en lang række virtualiseringsteknologier, såsom VMware, Xen og KVM. Matt Rechenburg talte på konferencen Open Source Days i marts, og han spiser sin egen hundemad:
– Jeg har hele mit datacenter i min rygsæk, på en Macbook med to gigabyte hukommelse.
Det kan såmænd også bruges hjemme i privaten:
– Alle har et Windows-system derhjemme, og før eller siden går det i stykker. Jeg har et Windows-image liggende, og når jeg har brug for det, tager jeg det fra skyen og udruller snapshottet. Det tager længere tid at knække Windows end at gendanne det.
Skyen er også for udviklere
Der ligger mange års arbejde bag OpenQRM, der oprindeligt blev udviklet som et kommercielt produkt, for siden at blive til open source for at tiltrække flere kunder.
– Med OpenQRM tager du fat i servernes nøgne 'metal'. Du tænder for dem, og så er de tilgængelige i OpenQRM via netværket, og så kan du umiddelbart udrulle server-images på maskinerne. Vi installerer ikke noget, vi forbinder os bare til CPU og hukommelsen og forbinder harddisken i storage til den fysiske eller virtuelle maskine. Du kan tage 10 nye servere og bruge de images, du allerede har i dit datacenter, skabe fem-ti snapshots og boote dem på maskinerne. Det tager 10 minutters tid.
Den private sky har ikke kun interesse for store firmaer, som vil have bedre hånd i hanke med den virtualiserede infrastruktur, den kan også bruges af små udviklerhold i samklang med den strategi, der kaldes for kontinuerlig integration. Her er ideen, at udvikling, test og udrulning er én fortsat proces, hvor hvert led giver feedback til næste skridt i processen.
– De giver mening selv i små afdelinger med tre-fire medarbejdere. I mange sammenhænge taler udviklere og testpersonale ikke særligt meget sammen, og det problem skal kontinuerlig integration løse. Det tekniske funktioner, vi stiller til rådighed, gør, at de to grupper har mulighed for at arbejde med de samme ting.
Ofte oplever testerne fejl, som udviklerne ikke kan reproducere på deres udviklingssystemer, og her giver skyen mulighed for, at testerne kan smide det fejlramte produktionssystem tilbage til udviklerne, der så har bedre mulighed for at lokalisere og udbedre fejlen.
Standarder skal forhindre lock-in
I open source-miljøet er der ofte fokus på åbne standarder, da det gør det nemmere for open source-leverandørerne at spise kirsebær med de store spillere. Mange peger på, at der mangler standarder i skyen, og at de modeller, som de store leverandører bygger på, reelt gør det meget svært at flytte fra én leverandør til en anden.
– Den er jeg helt med på. Men cloud-leverandørerne er ikke interesseret i standarder, på samme måde som Microsoft ikke er interesseret i ODF-dokumentformatet.
Skyen er endnu ung, og de underliggende virtualiseringsteknologier, der gør det hele muligt, har heller ingen fælles standarder. Der, hvor der er behov for standarder, er i grænsefladen til sky-systemerne, mener Matt Rechenburg.
– Det er stort set altid det samme, folk vil med en virtuel maskine: De vil skabe en virtuel maskine, starte, stoppe, genstarte og slette den. Tillige vil brugere og kunder have eksisterende forretningsprocesser, som de ikke ønsker at smide over bord. Så fra kundens side skal der være et API, ellers er du låst fast. På den anden side vil sådanne API'er også kunne bruges til at skabe en grænseflade til flere leverandører med henblik på hybrid-cloud computing. Amazon har for eksempel et API til at oploade images. Det kan vi bruge til at migrere systemer fra Amazon til en anden leverandør.