Ophavsret, It og samfund

En familievideo med musik i baggrunden tager vi ikke ned

Et dansk pladeselskab vælger en pragmatisk tilgang til ophavsretshåndhævelse. Viser det vejen frem i en ellers polariseret debat?

I diskussionen for og imod ACTA, SOPA, PIPA og andre tiltag, der sigter mod at håndhæve ophavsretten på nettet, synes fronterne at være trukket hårdt op.

Men det danske mainstream pladeselselskab Copenhagen Records har anlagt en mere pragmatisk tilgang til ophavsretshåndhævelse.

Man skal ikke være så pernitten

– Jeg har den holdning, at hvis folk laver noget originalt som en fanvideo eller bruger musikken i en familievideo, hvor musikken ikke er det centrale, så er det fint med os. Man skal ikke være så pernitten, siger Morten Hjort, Digital Media Manager i Copenhagen Records.

Pladeselskabet har ellers via en partneraftale med YouTube direkte mulighed for at fjerne videoer, der krænker ophavsretten for Copenhagen Records' musikere.

– Vi kan tage en hvilken som helst YouTube-video ned. Det er noget, som partnere har mulighed for, men hvis vi misbruger det, så mister vi selvfølgelig den mulighed, siger Morten Hjort, der mest bruger nedtagningsretten til at luge ud i videoer med dårlig kvalitet.

– Vi tager videoen ned, hvis det er en dårlig kopi af en musikvideo eller nogle mobiloptagelser fra en koncert. Problemet er, at der er så meget information, at det bliver svært at finde det rigtige indhold med den gode kvalitet, siger Morten Hjort, der ser YouTube og andre sociale netværk som en mulighed for at udbrede kendskabet til Copenhagen Records' kunstnere.

Automatisk udvælgelse er hårdhændet

Morten Hjort har mulighed for at anvende YouTubes automatiske system til identifikation af videoer, der krænker ophavsretten, men foretrækker at gøre det manuelt, da det giver mulighed for at vurdere, hvilken kontekst musikken indgår i.

– Rent ressourcemæssigt er vi nødt til at gøre det automatisk i nogle tilfælde, selvom det så kommer til at gå ud over nogles familievideo.

Morten Hjort mener, at musikbranchen skal tilpasse sig den nye virkelighed.

– Vi skal forholde os til ting som Grooveshark, der laver en nemt tilgængelig tjeneste, men desværre ikke betaler nogen penge til kunstnerne. Det handler om convenience, tingene skal være nemt tilgængelige, siger Morten Hjort, der dog samtidig afviser undskyldningen om, at det er svært at finde lovlig musik på nettet.

– Jeg har været enig i udsagnet om, at det har været besværligt at få adgang til musik og betale for det, men det er ikke sandt mere. Der er kommet tjenester som Spotify og iTunes, så jeg synes ikke, at argumentet holder mere, når det kommer til musikken. Jeg kan måske godt forstå, at folk bliver irriterede over, at de skal vente på frigivelsen af film og serier. Der bliver man nødt til at finde nogle løsninger, siger Morten Hjort.