En aktie-option er et løfte om at man kan købe en aktie på et bestemt tidspunkt til en bestemt kurs. F.eks. man får et løfte om at man om 3 år kan købe et bestemt antal aktier i virksomheden til kurs 200. Løftet vil typisk være betinget af at man er ansat i virksomheden i hele perioden. Guleroden er så at hvis virksomhedens aktier stiger til over kurs 200 (f.eks. kurs 1800) har man tjent forskellen hvis man sælger aktierne. Det omvendte er selvfølgelig tilfældet såfremt kursen ikke stiger eller går ned. Man kan så overveje at købe alligevel, hvis man tror på stigninger. Alt i alt er det et lotteri-spil med mulighed for både at vinde og tabe.
Når medarbejdere tilbydes aktieoptioner, er vores råd at man altid altid altid, skal kontakte PROSA for at få en vurdering af kontrakten. Husk at aftalerne altid skal være skriftlige og i øvrigt overholde normale form krav (f.eks. arbejdsgiverens underskrift). Kontrakten bør tage stilling til hvad der sker såfremt man fratræder (frivilligt eller ufrivilligt), har behov for orlov (f.eks. barselsorlov) eller ved andre sociale begivenheder (pensionering, dødsfald, invaliditet osv.).
Skattemæssigt er der en finte i dag, idet man på det tidspunkt hvor tegningsretten udnyttes skal beskattes. Selv om man ikke har solgt aktierne og hentet gevinsten ind. Det betyder altså at man kan skal finansiere beskatningen med andre midler. Dette er pt. under behandling i folketinget og det er muligt at loven ændres, men før det er tilfældet er reglerne som ovenfor beskrevet. Ændringen vil gå på at man beskattes ved salg og ikke ved køb. (se detaljer på www.folketinget.dk beslutningsforslag B22 og B21 begge fra 1999) Forslaget er stillet af partier uden for regeringen.
Et særligt problem område er at det kan være svært at afgøre hvad værdien rent faktisk udgør, derfor er vores råd at man sikrer sig en aftalt grundløn, som ligger indenfor lønstatistikkens normer. Aktieoptionerne kan så udgøre en procentdel af årslønnen, som en slags bonus oveni. Det nævnte lovforslag stiller 5% af bruttolønnen og 5% af virksomhedens samlede lønsum som maksimum.
Du skal være sikker på at arbejdsgiveren ikke har forventninger til din arbejdsindsats, så som arbejdsuger på 60 - 80 timer, arbejde i weekender og ferieperioder. Meget ofte ligger der specielt i udviklingsvirksomheder sådanne krav, ledelsen vil normalt prøve at kombinere ordninger om aktieoptioner med forventninger (og krav) om ingen overarbejdsbetaling, ingen afspadsering osv.
Slutteligt vil jeg komme med lidt generelle betragtninger. Antallet af succes-historier er ganske få, men til gengæld har de meget stor presse-fokus. Antallet af fiasko-historier er få men de er der. Begge vil sikkert stige i den kommende tid, eftersom antallet af ordninger stiger. Det er et lotteri spil man deltager i. I øjeblikket er kurserne for specielt internet relaterede virksomheder høje og stigende, efter min personlige opfattelse måske også for høje, hvilket gør chancerne for den store gevinst mindre. En virksomhed som har et reelt produkt eller patent ,som f.eks. Giga har selvfølgelig en større chance end en \'hjemmeside-fabrik\' uden specialiserede produkter.
Aktieoptioner