Forestil dig, at du løbende gennem din ansættelse i en virksomhed har fået tildelt aktieoptioner som et supplement til din løn. Lad os sige, at du får at vide, at udløbstiden på aktieoptionerne er på seks år. Det vil sige, at du til enhver tid inden for de seks år - dog først efter en bindingsperiode på et par år, som er helt normal - kan vælge at sælge dine optioner, når du selv mener, at kursen er gunstig.
Store tab
På et tidspunkt bliver du så opsagt fra din stilling i virksomhede I forbindelse med opsigelsen får du at vide, at udløbstiden på optionerne er ændret - du har ikke længere seks år til at sælge dine optioner, men skal nu gøre det inden for et par måneder. Det betyder selvsagt, at du ikke har samme mulighed for over længere tid at vurdere, hvornår kursen er god og hvornår det derfor er optimalt for dig at sælge. I værste fald kan en sådan drastisk ændring i udløbstiden komme til at koste dig rigtig mange penge.
Fuldt lovligt
Men faktisk er ændringen i udløbstiden fra virksomhedens side ikke på nogen måde ulovlig. Virksomheden har ret til at foretage ændringer i den aktieoptionsordning, de bruger.
- Det der kan diskuteres er, om det er rimeligt, at virksomheden ændrer så drastisk i ordningen i forbindelse med en opsigelse. Det mener vi ikke, udtaler Mette Hjøllund, juridisk sagsbehandler i PROSA og fortsætter:
- Som udgangspunkt kan virksomheden aftale at kunne lave ændringer, som det passer den - det der er spørgsmålet er, om virksomhedens handling i virkeligheden er i strid med funktionærloven, som selvfølgelig skal følges.
Ny lov
Mette Hjøllund mener, at det kan udledes af den nye lov om aktieoptioner fra 2004, at medarbejdere skal have de samme vilkår efter en fratrædelse, som de havde, hvis de stadig var ansat.
- Men det gælder kun aktieoptioner som er givet efter, at loven trådte i kraft. Aktieoptioner givet før 1. juli 2004 vurderes efter den gamle lovgivning. Desuden er både den gamle lovgivning og den nye lov slørede på dette område og det er derfor svært på forhånd at komme med en utvetydig juridisk vurdering af, hvad der er retmæssig adfærd fra virksomhedens side. Vi har aldrig ført en sådan sag. Der har helt sikkert været tilfælde, hvor udløbstiden er blevet ændret drastisk ved fratrædelse, men disse sager må enten være blevet forligt eller aldrig taget op, for en sådan sag har aldrig været prøvet ved domstolene. Derfor er sager af denne type også svære at vurdere - der er ingen retspraksis på området, forklarer Mette Hjøllund.
Det er ikke første gang
Det er slet ikke unormalt, at virksomheder går ind og ændrer i deres aktieoptionsordning i forbindelse med fratrædelse. Mette Hjøllund forklarer:
- Vi har flere gange set, at de større internationale virksomheder laver disse ændringer. Måske tænker de ikke over, at de også skal overholde den danske funktionærlov. Vi mener derfor, at det er vigtigt, at få prøvet ved domstolene om det strider mod dansk ret at ændre på vilkårene for aktieoptioner. Vi har brug for at få retspraksis på området, så vi ved, hvad vores medlemmer har at forholde sig til.
Hvad er aktieoptioner?
Det er vigtigt, at du som medarbejder kender til aktieaflønningsreglerne, så du ved, hvad du har med at gøre, hvis du bliver tilbudt aktieoptioner fra din arbejdsgiver. Aktieoptioner er en rettighed du får af din arbejdsgiver, som så giver dig ret til at købe et antal aktier til en bestemt kurs på et bestemt tidspunkt, hvis du har lyst til det. Du kan så sælge aktierne igen inden for den aftalte udløbsperiode og dermed tjene på dem, hvis kursen er gunstig. Du bestemmer selv, om du vil benytte dig af tilbuddet om aktieoptioner - det er helt frivilligt - og der er i hvert fald flere ting du bør overveje, før du siger ja til en aktielønsordning. Der gælder mange regler for kontraktvilkårene i en aktieoptionsordning, for beskatning osv. PROSA har lige lavet en ny pjece "Aktieaflønning", hvor vi gennemgår reglerne. Hvis du er interesseret i at læse pjecen, kan du få den ved at kontakte PROSA på 33 36 41 41 eller du kan finde den på vores hjemmeside www.prosa.dk under faglige pjecer.
Aktieoptioner