Intels udspil til de fyrede medarbejdere var, at ingen aktieoptioner kunne tages med ud af ansættelsesforholdet. I Intels tilbud til de fyrede om en frivillig aftrædelsesordning fremgår det, at medarbejderne mister deres aktieoptioner, hvis de ikke har brugt dem til at købe Intelaktier for senest 89 dage efter sidste arbejdsdag d.31. juli.
"Det er helt urimeligt", siger Henrik Kroos. "Medarbejderne har knoklet og bidraget til virksomhedens vækst og udvikling. Det har de blandt andet gjort med bevidstheden om, at det via aktieoptionerne ville komme dem selv til gode på længere sigt. Så kan virksomheden ikke bare beslutte at inddrage de værdier, de danske medarbejdere har skabt, og tro, at de kan spise medarbejderne af med nogle måneders løn i fratrædelsesgodtgørelse. Det kan koste medarbejderne mellem ½ og 2 millionerne kr, som de ville tabe på inddragelse af aktieoptionerne!"
Men så let slipper Intel sikkert heller ikke. Både PROSA og IDA, der organiserer de fyrede, mener at have en god sag. Intel har nemlig givet aktieoptionerne som en belønning til den enkelte medarbejder. Hvert år er medarbejderens indsats blevet vurderet - og det har udmøntet sig i personlig løn, bonus og aktieoptioner. Da dette må siges at være belønning for en allerede udført indsats, kan aktieoptionerne vurderes som vederlag i Funktionærlovens forstand.
Tidligere dom i sag om aktieoptioner
Og netop denne fortolkning er vigtig i forhold til en tidligere dom i en lignende sag - NOVO-sagen. I den nylig afsagte dom i Novo-sagen, slog Sø- og Handelsretten principielt fast, at aktieoptioner ikke må indrettes på en måde, så de fungerer som såkaldt "gyldne håndjern". I sin afgørelse gjorde retten det klart, at aktieoptioner er at sammenligne med lønformer som bonus og tantiemer, som er beskrevet i Funktionærlovens paragraf 17a. Selv om man fratræder midt i en opgørelsesperiode, skal man have en forholdsmæssig andel af sin bonus med sig. Og det gælder også for aktieoptioner. I den konkrete sag havde medarbejderen selv valgt at forlade virksomheden, men det giver nok ikke en dårligere sag, at medarbejderne denne gang er blevet fyret, og således ikke selv har haft indflydelse på deres fratræden.
Novo har anket dommen til højesteret, men i denne sag er der endnu ikke faldet en afgørelse.
Aktieoptioner