Softwarepatenter

Folkeafstemning kan give skadelige softwarepatenter

Erhvervsminister Annette Vilhelmsen (SF) er villig til at betale 100 millioner kroner af borgernes penge for en separat folkeafstemning, som vil gøre det svært at få et nej til en EU-patentdomstol. Udemokratisk og uanstændigt, mener PROSA.

Regeringen planlægger nu en enkeltstående folkeafstemning om en ny EU-patentdomstol til foråret. Bag ønsket om en separat folkeafstemning ligger erhvervsministerens forventning til, at den vil give en så lav stemmeprocent, at det bliver lettere for regeringen at få godkendt oprettelsen af patentdomstolen. Et nej ved en folkeafstemning kræver nemlig, at mindst 30 procent af samtlige stemmeberettigede stemmer nej. En af de mulige konsekvenser af et ja til den nye patentdomstol er, at der derved åbnes yderligere for patentering af software - en udvikling, som PROSA ikke ønsker.
Hanne Lykke Jespersen, næstformand i PROSA, mener, der er tale om et uanstændigt tiltag:
– Regeringen har hele tiden søgt at undgå en folkeafstemning om dette spørgsmål. Nu, da det ikke ser ud til at lykkes den at presse DF og Enhedslisten til et ja uden en folkeafstemning, vil ministeren lægge folkeafstemningen på en dag, hvor der ikke skal stemmes om andre ting. På den måde satser de på at få en så lav stemmeprocent, at de ad bagvejen får det ja, de hele tiden har ønsket. Det er hamrende udemokratisk og uanstændigt.

Hun anbefaler, at ministeren sørger for at koble afstemningen til en af de andre afstemninger, som allerede er planlagt for 2014.

– Så ville regeringen samtidig spare de skattekroner, som en folkeafstemning koster, siger hun.

En ny EU-patentdomstol kan ifølge Hanne Lykke Jespersen få skadelige konsekvenser.

– Vi kan risikere, at der kommer et væld af softwarepatenter – og at domstolen begynder at kræve dem overholdt. Det vil bremse vækst og udvikling på it-området i Danmark. De små og mellemstore virksomheder er i vækst. Det er helt essentielt for Danmark, at vi ikke spænder ben for dem.