Softwarepatenter

Stem nej til EU-patentdomstolen

– Uden klare grænser for patenterbarhed og politisk garanti er jeg ikke tryg ved den fælles patentdomstol. Derfor stemmer jeg nej til patentdomstolen og vil anbefale alle at gøre det samme, siger PROSAs formand, Niels Bertelsen.

It-professionelle er en flittig og foretagsom del af befolkningen, som har været, og er, en drivende kraft i at omskabe og videreudvikle samfundet. Dygtige it-folk har udviklet, testet og implementeret it-systemer, vi ikke kunne drømme om for blot 20 år siden. Vort samfund er et resultat af blandt andet den indsats, som it-professionelle har ydet gennem tiderne. Sådan har vi i fællesskab udviklet it-systemerne, og sådan vil vi gerne have, at det fortsat skal være.


Dette it-fællesskab og de it-professionelles videreudvikling af ideer trues af forslaget om en fælles europæisk patentdomstol, som et flertal i Folketinget ønsker at indføre, og som vi skal stemme om den 25. maj. På både dansk og europæisk plan har der indtil videre været en klar afstandtagen til at kunne patentere software, da det vil medføre en mere lukket og dyrere softwareudvikling og hindre væksten i branchen.

Denne saglige holdning er nu truet af en manglende erkendelse blandt flere politikere af, hvad konsekvenserne kan blive for it-branchen, hvis der indføres softwarepatenter. Det Europæiske Patentkontor, EPO, som allerede i dag udsteder softwarepatenter, skal indgå som en del af det nye enhedspatent, og afhængig af hvilken praksis den nye domstol vil følge, er der derfor risiko for, at der rent administrativt indføres softwarepatenter.


Jeg kan af samme grund frygte, at en EU-patentdomstol vil medføre en lind strøm af softwarepatenter og dermed forhindre udvikling. Patenter kan være med til at bremse den teknologiske udvikling, besværliggøre open source-projekter, gøre produkter og tjenester dyrere og favorisere store virksomheder, der har de nødvendige ressourcer til at forfølge et patent. Det gør det sværere at etablere innovative små og mellemstore virksomheder.


Et softwarepatent er egentlig et monopol på en ide, og selv begrænsede softwareprojekter sammenstykkes jo af tusindvis af ideer. Det vil blive stort set umuligt at skrive nogen form for kode til software uden potentielt at krænke et softwarepatent, hvis det bliver indført i EU, som det er i USA. For eksempel estimerede Google i 2011, at en smartphone kan indeholde op til 250.000 patentkrav på basis af amerikansk lov.


Det har ikke været muligt at få en politisk garanti mod softwarepatenter i forbindelse med folkeafstemningen. Der vil derfor være en høj grad af usikkerhed om, hvilken retspraksis der kan komme ud af den fælles patentdomstol. Uden klare grænser for patenterbarhed og politisk garanti er jeg ikke tryg ved den fælles patentdomstol. Derfor stemmer jeg nej til patentdomstolen og vil anbefale alle at gøre det samme. Jeg vil også opfordre alle til at gøre opmærksom på konsekvenserne af softwarepatenter. Det er vigtigt at fortælle politikerne og alle andre, at det her er et problem, som kan ramme planerne om Danmark som teknologisk foregangsland og gøre det dyrere og mere besværligt som bruger. Bred debatten ud, og tal med familie, venner, bekendte - og hvem du ellers møder på din vej - om risikoen ved den fælles EU-patentdomstol
Se også omtalen af patentdomstolen.