Softwarepatenter

PROSA: Stem nej!

Niels Bertelsen, formand for PROSA, anbefaler et nej til EU's nye fælles patentdomstol. PROSA frygter, at 15.000 medlemmer i it-branchen kan komme i klemme på grund af risiko for patenter på software.

PROSA er ikke imod, at medicinalindustrien og andre brancher får lettere ved at patentere deres opfindelser ved den nye fælles patentdomstol, slår formanden, Niels Bertelsen, fast. Men fagforbundet er bekymret for, at den fælles patentdomstol og enhedspatentet vil resultere i softwarepatenter.

PROSA er imod patenter på software, som vil blokere for udviklingen i hele it-branchen. Og så længe det problem ikke er løst, anbefaler PROSA et nej.

– Patenter kan bremse den teknologiske udvikling, besværliggøre open source-projekter og favorisere store virksomheder, der har de nødvendige ressourcer til at forfølge et patent, og det gør det sværere at etablere innovative små og mellemstore virksomheder, konstaterer Niels Bertelsen.

40.000 softwarepatenter

I det nuværende system har den europæiske patentorganisation, EPO, allerede udstedt 40.000 patenter på software, som aldrig er blevet prøvet ved en domstol. PROSA frygter, at den fælles patentdomstol vil godkende disse patenter, hvorefter ejerne kan sagsøge eller fakturere PROSAs 15.000 medlemmer og tusinder af danske it-virksomheder - også globale it-foretagender som Microsoft, fortæller formanden.

Et eksempel på et softwarepatent er den velkendte indkøbskurv i netbutikker, som faktisk er patenteret. Det varsler ifølge Niels Bertelsen et skråplan, som PROSA vil forhindre gennem fastsættelse af en klar grænse for, hvad der kan patenteres, så software med garanti bliver patentfrit.

Softwarepatenter er nemlig ikke nødvendige for at kunne udvikle en forretningsidé, mener Niels Bertelsen.

– Meget af den udvikling, nettet har undergået, skyldes, at folk har stået på skuldrene af hinanden og udviklet videre på andres idéer.

PROSA-formanden peger på, at hvis softwarepatenter indføres i praksis, vil det blive langt dyrere og mere besværligt at udvikle nye systemer og funktionaliteter, og det vil derfor hæmme innovationen og væksten.

Mangler uvildig instans

PROSA siger også nej til den fælles patentdomstol, fordi der ikke er nogen uvildig instans til anke af afgørelserne, forklarer Niels Bertelsen.

Han fortæller, at PROSA ønsker en politisk garanti mod softwarepatenter. Uden klare grænser for patenterbarhed og politisk garanti er PROSA ikke tryg ved den fælles patentdomstol. Software er nemlig idéer og må ikke kunne patenteres.
– Derfor skal du stemme nej til patentdomstolen ved en eventuel folkeafstemning. Jeg vil også opfordre medlemmerne til at gøre opmærksom på konsekvenserne af softwarepatenter. Det er vigtigt at fortælle politikerne, at det her er et problem, siger Niels Bertelsen.

PROSA har været med til at starte Initiativet mod softwarepatenter sammen med Bitbureauet og IT-Politisk forening med websiden softwarepatenter.dk.