Museskader

For første gang kan museskader diagnosticeres

For første gang nogensinde er det muligt at diagnosticere en museskade. En gruppe forskere fra Arbejdsmedicinsk Klinik ved Centralsygehuset i Esbjerg har lavet en sikker metode til at påvise skaden. PROSA glæder sig til at se resultaterne.

 

Forskningen er endnu ikke publiceret, men vil blive det i nærmeste fremtid. Opdagelsen er vigtig, fordi den både kan bruges til at målrette behandling og forebyggelse til gavn for patienterne. Og måske kan den bringe en anerkendelse af museskader som en arbejdsskade tættere på. Det siger overlæge ved Arbejdsmedicinsk Klinik, Jørgen Riis Jepsen, til Ritzau.

- Der er lagt op til, at lovgivningen på arbejdsskadeområdet skal være mere åben. Så hvis Arbejdsskadestyrelsen synes, at den her lange diskussion i forhold til, om museskader skal anerkendes som arbejdsskader trænger til en fornuftig afslutning, så kunne de måske bruge vores metode til at åbne for en anerkendelse, siger Jørgen Riis Jepsen.

PROSA hilser resultaterne velkommen
- Det lyder meget positivt - vi glæder os til at læse resultaterne af deres arbejde i Esbjerg, siger Eva Birch Christensen, faglig sekretær og fortsætter:

- Det er jo oplagt, at nogle af vore medlemmer får alvorlige gener af arbejdet med musen - og for nogle udvikler det sig til egentlige skader, som gør, at de ikke kan forsætte arbejdet i it-branchen. Alligevel har der ikke kunnet sættes en diagnose på - og dermed har det i arbejdsskadesystemet i praksis været umuligt at få skaderne anerkendt som arbejdsskader. Det er meget dejligt, hvis det nu endelig er lykkedes. I forvejen har Arbejdsmiljøinstituttet i deres arbejde peget på, at det er muligt at se varige forandringer i nervebanerne i nogle tilfælde. Nogle har udtalt, at museskader ikke eksisterer, men for de mennesker, der lever med smerterne, er det som en våd klud i ansigtet - smerterne forsvinder ikke fordi de ikke er anerkendt som skader eller fordi det ikke har været muligt at sætte en præcis diagnose på smerterne.