Museskader

Museskadesag vundet ved Vestre Landsret

LEGO er dømt i sag om museskade. Det kan blive et gennembrud for at få erstatning for museskader. PROSA opfordrer alle medlemmer med gener fra musen om at henvende sig.

I oktober 2003 dømte Byretten i Grindsted også LEGO på baggrund af, at Retslægerådet vurderer, at arbejde med mus 25 timer om ugen eller mere øger risikoen for museskader samt at bedriftssundhedstjenesten havde anbefalet at skære ned på musearbejdet. Men det gjorde LEGO ikke. Det er endnu uvist, om LEGO vil anke dommen til Højesteret.

PROSA vil nu studere landsretsdommen nøje, for at se om den giver anledning til at rejse sager for de af vore medlemmer, der har fået museskader.

Jo mere mus, jo flere smerter
I december 2002 blev den første museskade anerkendt herhjemme da retten i Frederikssund idømte kommunen en erstatning, fordi kommunen ikke havde inddraget den ansatte i indretning i hendes arbejdsplads.

NUDATA undersøgelsen (hidtil største undersøgelse af helbredsskader ved skærmarbejde, red.) har konkluderet, at arbejde med mus i over 20 timer øger risikoen for gener fra musen. Samtlige museundersøgelser peger på, at risikoen stiger, når arbejdspresset stiger.

Henvend dig
Museproblemer er desværre udbredt blandt vore medlemmer - og vi har medlemmer, der helt har måttet opgive it-faget på grund af musen.

Hvis du har problemer med musen og er medlem af PROSA vil vi derfor opfordre dig til at henvende dig til faglig sekretær Eva Birch Christensen, ebc@prosa.dk eller arbejdsmiljøkonsulent Allan Pleman, apl@prosa.dk.

Ingen undskyldning for muse-problemet
Kendskabet til museskader er i dag så udbredt, at der ingen undskyldninger er for, at det stadig er et problem.

Det er arbejdsgiverens ansvar at sørge for, at det er muligt at undgå museskader. Du har selvfølgelig ansvar for at følge de anvisninger som arbejdsgiveren skal give for hvordan museskader undgås.

Hidtil har det ikke været muligt at få erstatning - og museskader bliver stadig ikke anerkendt i Arbejdsskadestyrelsen, som ville være det eneste naturlige. Derfor må man bruge det almindelige retssystem.

Hvad gør du, hvis du har gener fra musen?
Tag symptomerne alvorligt - det er ingen spøg at få en museskade.

Sørg for, at arbejdsgiveren og sikkerhedsorganisationen kender til problemet - skriftligt, så det senere kan bevises i tilfælde af, at det bliver nødvendigt at køre en retssag. Det er nemlig afgørende for at opnå erstatning, at arbejdsgiveren har undladt at gøre noget ved et kendt problem.

Gør arbejdsgiveren opmærksom på, at mere end 20 timers musearbejde om ugen øger risikoen for museskader. Er arbejdet samtidigt presset, museintensivt eller kræver præcision forøges risikoen. Derfor skal musearbejde afveksles med andet arbejde.

Få sikkerhedsorganisationen til at se på din arbejdsplads og arbejdsstillinger samt ikke mindst arbejdsopgaver og stressbelastning - det kan være, at der er mulighed for forbedringer.

Du kan også ringe til PROSA og få råd og vejledning.

Eva Birch Christensen: ebc@prosa.dk, tlf. 33 36 41 28, mobil 28 88 12 51
Allan Pleman: apl@prosa.dk, tlf. 33 36 41 24