Museskader

Pas på med musen

NUDATA undersøgelsen er endnu engang i pressen med at musen er frikendt for skader.

\"Det passer ikke\", siger Eva Birch Christensen, faglig sekretær i PROSA.

 

"Forskerne har ikke kunnet finde andet end smerter hos folk. De konkluderer dog, at intensivt arbejde med mus øger risikoen for smerter i skulder, arme og hænder", siger Eva Birch Christensen. "Men da smerterne kan gå væk igen, betragtes de ikke som skader".

Selvfølgelig skal man have erstatning
At smerterne kan forsvinde er et positivt budskab, som PROSA kender i forvejen. Problemet er dog, at det somme tider tager mange år og at nogle risikerer ikke at kunne vende tilbage til faget, fordi smerterne vender tilbage, så snart de griber musen.
"Er det ikke skader"?, spørger Eva Birch Christensen. "Åbenbart Ikke i de to forskeres øjne, for det må ikke kunne berettige til arbejdsskadeerstatning".
PROSAs holdning er, at når man mister indtægt på grund af stærke smerter, som stammer fra arbejdet, skal man naturligvis have erstatning. Også selv om forskerne ikke i øjeblikket er i stand til at sætte en diagnose på disse smerter.

Fravær fra 3 måneder til et år
"Det er muligt, at det ikke er et problem for en læge at være væk fra arbejdet i tre måneder og op til 1 år, men for vore medlemmer i it-branchen er det et stort problem at skulle være sygemeldt i så lang tid", siger Eva Birch Christensen. Og fortsætter:
"Vi oplever også medlemmer, som i realiteten må skifte branche - ikke fordi de ikke kan lide deres job, men fordi de ikke kan komme fri af museskaden, så længe de er i faget"
I PROSAs øjne er det en skade, som man skal kunne få erstatning for.

Mange smertefulde timer
"Ikke alene har disse medlemmer mange smertefulde timer - ikke mindst om natten, men hvis de ikke kan fortsætte i branchen, oplever de flere år på dagpenge eller nedsat løn. Det vil de også blive forfulgt af i deres pensionsalder" siger Eva Birch Christensen.
Hun mener, at det værste ved budskabet i NUDATAundersøgelsen er, at det muligvis kan få folk til at bide smerterne i sig og arbejde videre med katastrofale konsekvenser for deres karriere i branchen og ikke mindst deres livskvalitet som følge.

Tag smerterne alvorligt
PROSA advarer særdeles kraftigt mod at negligere smerterne fra musen. De opstår typisk i perioder med travlhed, eller når der indføres nye programmer.