Museskader

Museskader skyldes stress

Museskader kommer ikke kun af arbejde med mus og tastatur, men også af koncentration og tidspres, viser forsøg på Arbejdsmiljøinstituttet

Arbejdsmiljøinstituttet har netop afsluttet en række forsøg, der skulle forsøge at afdække grundene til hvordan museskader opstår, skriver Kommunalbladet. Forsøgspersonerne fik en ny, svær opgave hvert sekund og imens blev muskelspændingen målt. Bagefter fik de det samme antal simple opgaver, og nu spændte forsøgspersonerne en fjerdedel mindre i musklerne.

- Det mest overraskende er, at store mentale krav i arbejdet giver ekstra spænding i musklerne i både arme, skuldre og nakke, forklarer seniorforsker Bente R. Jensen til Kommunalbladet. Konklusionen er, at hvis man vil bekæmpe museskader, skal stress i arbejdet begrænses.

Eva Birch Christensen, der er faglig sekretær i PROSA, og til daglig beskæftiger sig med arbejdsmiljø, kan med sine erfaringer bekræfte dette.
- Jeg har ikke fået en eneste henvendelse vedrørende museskader fra et medlem uden at der har været tale om, at det pågældende medlem har været i en stresset og presset situation op til skadens udbrud. Så det er jo rart, når den virkelighed man oplever, bliver bekræftet af videnskabelige undersøgelser, siger hun og tilføjer:

- Det er rigtig godt at få tegnet et klarere billede af, hvilke forhold til fører til museskader, der jo er et stort sundhedsproblem i vores fag. Så nu må tiden være inde til at museskader anerkendes med alle de facetter, der er. Ud over det rent fysiske arbejde med mus og tastatur, må man nu også inddrage det faktum, at museskaderne ligeså meget opstår når man foran computeren er i en kreativ og / eller intellektuel krævende proces, og samtidig føler sig tidsmæssig eller på anden måde presset. Og det er jo virkeligheden for rigtig mange PROSAmedlemmer, afsluttet Eva Birch Christensen.