Museskader

Kritik af rapport om museskader

Det er smerterne og ikke diagnosen, siger Jørgen Winkel forsker til Politiken - der mener at arbejdsskadestyrensen sammenblander jura og videnskab.

Museskader kan ikke anerkendes som arbejdsskade. Men de gør stadig ondt.

Derfor kritiserer den dansksvenske professor ved Arbetslivsinstituttet i Göteborg, Jørgen Winkel, nu den undersøgelse, som Arbejdsskadestyrelsen har fået udført om museskader

»Det er en for begrænset opgave, som er ulykkelig, kan man sige. Det er Arbejdsskadestyrelsen, der har sat rammerne for undersøgelsen, men jeg er ikke enig i, at det er rimeligt at sætte de rammer. For det er ikke en klinisk diagnose, der afgør, om Fru Jensen bliver hjemme fra arbejde. Det er, hvorvidt hun har ondt«

Arbejdsskadestyrelsens undersøgelse blev udført af Erhvervssygdomsudvalget og blev offentliggjort i starten af marts 2006. I undersøgelsen blev litteratur, der kan dokumentere sammenhæng mellem computerarbejde og kliniske diagnoser, undersøgt. Og det er netop det grundlag, som Jørgen Winkel synes er utilstrækkeligt.

»Det er et godt og gedigent arbejde, der ligger i undersøgelsen. Men der, hvor kæden hopper af, er, når man skal skelne mellem jura og videnskab. Arbejdsskadestyrelsen kigger på forskningen, men det er en juridisk bedømmelse, de foretager«, siger Jørgen Winkel.

Til det svare kontorchef Ingrid Parsby fra Arbejdsskadestyrelsen:

»Det er der ikke nogen planer om, men jeg kan jo ikke svare på, hvad der sker i forskningsverdenen. Men hvis vi får anmeldt sager, der alene drejer sig om smertetilstande, så vil vi overveje, om sådanne sager skal forelægges Erhvervssygdomsudvalget med henblik på eventuel anerkendelse«