Museskader

Pas på musen - den giver skader

Hvis du har et ønske om at forsætte din karriere som it-professionel, skal du være varsom med, hvordan du bruger mus og tastatur.

 

NUDATA-undersøgelsen er endnu engang i pressen med, at musen er frikendt for skader. Problemet er bare, at det ikke passer. Hverken med de observationer vi gør i PROSA, eller med de resultater, undersøgelsen har præsenteret.

Konklusionerne fra NUDATA-undersøgelsen kan findes på deres hjemmeside. Heraf fremgår det, at "Intensivt arbejde med mus øger risikoen for smerter i skulder, arme og hænder. Intensivt tastearbejde øger muligvis risikoen for smerter i underarm og albue. Hyppigheden af kliniske lidelser var lav og nogenlunde svarende til normalbefolkningen."

Endvidere peger NUDATAs undersøgelse på, at computerarbejde kun sjældent er årsag til nerveindklemning. Men risikoen forefindes muligvis ved arbejde med mus i mere end 20-25 timer om ugen.

Mus giver skader
Hvis du arbejder meget med mus, har du risiko for at få smerter. Vi ved fra flere af vores medlemmer, at disse smerter kan blive så kraftige, at det bliver svært at klare den personlige hygiejne, madlavning og opvask og en række andre dagligdags gøremål.

Det positive budskab er, at hvis man holder op med at belaste sin arme og hænder, vil de fleste på et tidspunkt blive i stand til at klare dagligdagen på normal vis. Om dette gælder alle, er vi langt fra sikre på, og man skal regne med, at der går lang tid - for nogle flere år. Endvidere må man indstille sig på, at man forsat skal passe på, for smerterne kan vende tilbage, så snart man griber musen.

Er det ikke skader?
Ikke i forskerne på NUDATAs øjne, for der kan ikke stilles en diagnose, og smerterne holder jo op. Derfor er man heller ikke berettiget til arbejdsskadeerstatning.

Imidlertid må vi konstatere, at en museskade sætter varige spor. Det er muligt, at det ikke er et problem for en læge at være væk fra sit arbejde i tre måneder og op til et år, men for langt de fleste, vil det være et problem at være sygemeldt i så lang tid, ikke mindst for de it-professionelle. Endvidere oplever vi medlemmer som i realiteten må skifte branche - ikke fordi de ikke kan lide deres job, men fordi de ikke kan komme fri af museskaden, så længe de er i faget

Ikke alene oplever medlemmerne mange smertefulde timer - ikke mindst om natten, men hvis de må opgive branchen, risikerer de flere år på dagpenge eller lavere løn. Og det har konsekvenser for deres pension.PROSAs mener, at når man mister indtægt på grund af stærke smerter som stammer fra arbejdet, så skal man naturligvis have erstatning. Også selv om forskerne ikke i øjeblikket er i stand til at diagnosticere disse smerter.

Museskader kan forebygges
Det centrale i den viden, vi har i dag, er, at museskader kan forebygges. Her kom Arbejdsmiljøinstituttet i maj 2002 med et vigtigt bidrag. En pjece samlede den viden, de havde om museskader, og hvordan man forebygger dem.

PROSA advarer særdeles kraftigt imod at ignorere smerter efter musearbejde. Lad være med at bide smerterne i dig og arbejde videre. Det kan få katastrofale konsekvenser for din karriere i branchen og ikke mindst din livskvalitet Vær særligt opmærksom i perioder med travlhed, stress, eller når der indføres nye programmer på din arbejdsplads.

Fem gode råd 1. Undgå at arbejde med ensidige bevægelser ved computeren i lang tid ad gangen.2. Undgå at dobbeltklikke med musen. Brug den alternative mulighed, som alle mus bør have - en særlig knap til dobbeltklik.

3. Skift mellem forskellige arbejdsredskaber. Gør det ondt i den ene side, hjælper det ikke blot at tage musen i den anden hånd.4. Tag kroppens faresignaler alvorligt. Hyppig træthed, smerte, ubehag og stress er tegn på, at arbejdssituationen skal ændres.

5. Hold pauser fra computeren, hvor både krop og sind bedre kan slappe af.

Få mere at vide: Computerarbejde - en status over arbejdsmiljøinstituttets forskning på området af H. Christensen 2002 kan hentes på

www.ami.dk/upload/udgivelser/Computerarbejde.pdf Nudata: www.nudata.dk

Man kan se mere om indretningen af arbejdspladsen på vores hjemmeside under arbejdsmiljø. www.prosa.dk/EDB-debat/Arbejdsmiljoe/