Juristerne i PROSA oplever en stigende tendens til, at arbejdsgiverne forsøger at indføje klausuler i medlemmernes ansættelseskontrakter. Det fortæller Nihal Caglar, der som jurist og faglig sagsbehandler i PROSA dagligt rådgiver medlemmer blandt andet i forbindelse med ansættelse og lønforhandling.
Hun oplever samtidig, at it-folk ofte hverken kender de regler eller de rettigheder, der følger med, når chefen ønsker at pålægge dem en klausul. En situation, der ifølge Nihal Caglar for de fleste medlemmers vedkommende mere opleves som diktat end oplæg til forhandling.
– Klausuler er et arbejdsgiverredskab. Det er aldrig noget, man som ansat ville finde på at foreslå, siger hun.
Med en klausul kan en arbejdsgiver binde en medarbejder til virksomheden med henvisning til medarbejderens indsigt i forretningshemmeligheder, særlige viden eller anden form for konkurrenceparametre.
Men stigningen i brugen af klausuler står i stærk kontrast til en konklusion fra Produktivitetskommissionen, der har til opgave at anbefale tiltag, der kan skabe mere produktivitet i samfundet. Kommissionen peger nemlig på, at klausuler hæmmer vækst og produktivitet. Klausulen begrænser nemlig medarbejderens muligheder for at begynde som selvstændig eller skifte til konkurrenten. Og det gør det ifølge kommissionen svært for medarbejdere at søge derhen, hvor de er mest produktive. I rapporten understreges det faktum, at klausuler er forbudt i Californien, hvilket er en af årsagerne til, at højteknologiske virksomheder netop holder til her.
Skrappere regler
Der er naturligvis lovgivning på området, men arbejdsgiverne følger sjældent de regler, der skal regulere brugen af de enkelte typer af klausuler, fortæller Nihal Caglar. Kommissionen anbefaler da også, at der skal skrappere lovgivning til, så virksomhederne dropper klausulerne.
Den udmelding er næstformand i PROSA, Hanne Lykke Jespersen, meget glad for.
–Den svarer fuldstændigt til vores erfaringer. Det er jo meget alvorligt, at man indsætter regler, der hæmmer innovationen, siger hun og støtter derfor helhjertet kommissionens anbefalinger om langt skrappere lovgivning på området.
Læs mere om klausuler i Prosabladet, der udkommer i slutningen af uge 33.