IBM gjorde ingen store indrømmelser under vidneafhøringerne i retssagen om hemmelige jobklausuler i dag. Den administrerende direktør, Lars Mikkelgaard-Jensen, indrømmede, at jobklausuler er noget der bliver anvendt, men benægtede kendskab til, at it-konsulent Claus Juul har været omfattet af nogen hemmelig klausul.
PROSA kræver på vegne af medlemmet Claus Juul 198.000 kroner i erstatning, idet forbundet mener, at der har været en hemmelig klausul, der forhindrede ham i at få job hos A.P. Møller-Mærsk.
Faglig sekretær i PROSA Hanne Lykke Jespersen mener, at foreningen efter vidneafhøringerne i dag har en god sag trods IBMs manglende samarbejdsvilje:
- Vi er oppe imod, at de har tilbageholdt alle papirer og al information i sagen, siger hun.
- De sender en advokat, som ikke har deltaget i forhandlingerne dengang, og som derfor ikke kan sige noget konkret. Det fremgår, at de slet ikke har noget overblik over, hvem der er omfattet af jobklausulerne eller ej. De kan kun sige, at de ikke har kendskab til, at Claus Juul er omfattet, siger Hanne Lykke Jespersen.
Principiel diskussion
- Lars Mikkelgaard-Jensen har jo selv sagt i dag, at når vi lige har købt jer, kan vi ikke lade jer slippe væk. De anvender altså jobklausuler, og det handler om en principiel diskussion om, at arbejdsgiveren ikke skal have ret til at bestemme over andre ansættelsesforhold end deres eget, siger Hanne Lykke Jespersen.
Sagen kan få store konsekvenser for resten af it-branchen, hvor PROSA skønner, at i hvert fald flere tusinde medlemmer har været underlagt hemmelige jobklausuler uden at vide det.
IBM benægter
IBMs direktør Lars Mikkelgaard-Jensen benægtede under vidneafhøringerne, at Claus Juul var omfattet af en klausul.
-Det er min opfattelse, at sagen er baseret på misforståelser, fordi al kommunikationen gik gennem medierne.
Han benægtede også, at der overhovedet var tale om nogen jobklausuler i overtagelsen af DM Data, som Claus Juul var ansat hos.
-Vi gik konsulentaftalerne igennem, og der var et par stykker i Mærsk Data, men ingen i DM Data, sagde han.
Han indrømmede dog, at jobklausuler bliver anvendt i branchen:
- Det kan være nødvendigt i kortere perioder, at nogle få nøglemedarbejdere er omfattet af klausuler. Vi ønsker naturligt nok ikke at investere i en række kompetencer, der så kan risikere at gå tilbage til sælgeren.
Blev orienteret
Lars Mikkelgaard-Jensen sagde, at Claus Juul i slutningen af november eller starten af december fik at vide, at han ikke var omfattet af nogen jobklausul. Han bad samtlige afdelinger i IBM Danmark om at gennemgå alle referencer og sørgede for, at alle ansatte fik at vide, om de var omfattet af en klausul eller ej.
IBM-direktøren fortalte, at han så klausuler som noget helt udramatisk, indtil det blev kørt op i pressen.
- Det var klart for alle, at det handlede om at fastholde nogle nøglemedarbejdere fra Mærsk Data. Folk havde fået en bonus for at blive hos IBM i en periode, så det overraskede mig, da det kom op i pressen, sagde Lars Mikkelgaard-Jensen.
- Vi ønskede at sikre nogle specielle typer og specielle kompetencer, og de blev orienteret og fik et ekstra løntillæg.
Til det påpegede PROSAs advokat, at der er stor forskel på at få at vide, at virksomheden meget gerne vil holde på én og få en bonus, og så at få at vide, at man ikke kan søge job andre steder.
Hun spurgte, om han havde overvejet at melde særligt ud, at DM Data ikke var omfattet af de klausuler, der blev omtalt i pressen i forbindelse med Claus Juuls sag, idet firmaet i artikler fra Computerworld blev nævnt i samme sætning, og det derfor kunne virke som om, det galdt for dem begge.
På det svarede Lars Mikkelgaard-Jensen, at han mente det stod klart, at der kun var tale om klausuler i Mærsk Data.
- Claus Juul var jo i DM Data, så for mig stod det klart, sagde Lars Mikkelgaard-Jensen.
Jobklausuler i Mærsk Data
Steen Hundevad Knudsen, der var personaledirektør i Mærsk Data, da virksomheden blev købt af IBM i foråret 2004, indrømmede at der var en såkaldt "master agreement", en liste over nøglemedarbejdere i Mærsk Data, som man ikke ville miste.
- Når man går ud og opkøber en konkurrent, vil man nødig se, at sælgerne kommer bagefter og ansætter de dygtige medarbejdere. Det er underforstået, at man ikke stjæler hinandens medarbejdere et par år efter sådan en overtagelse, sagde Steen Hundevad Knudsen.
Han fortalte også, at han ikke havde orienteret medarbejderne om disse aftaler - det vil sige, at de var hemmelige.
Der falder dom i sagen den 9. december.
Læs mere:
Sagen om de hemmelige jobkarteller