PROSA har i dag tabt retssagen mod IBM om hemmelige jobklausuler, som fagforbundet har ført på vegne af medlemmet Claus Juul.
PROSA har besluttet at anke afgørelsen til Højesteret, idet flere vigtige forhold ifølge forbundssekretær Hanne Lykke Jespersen ikke er taget med i dommen.
- Dommerne udelader vigtige ting i vidnernes forklaring. Dommen har kun taget stilling til 14-15 kontrakter, men der er 300 flere, Claus Juul har arbejdet på, som netop er den slags, der normalt er forbundet med klausuler, siger Hanne Lykke Jespersen.
Dom mangler internationalt perspektiv
Desuden har dommen heller ikke taget stilling til den internationale klausul, der findes for 400 topledere i IBM, og gør at de ikke må ansætte medarbejdere fra IBM, når de skifter job. Det ser Claus Juul som det vigtigste argument for at anke.
- Klausulerne for de 400 top executives betyder, at de er hunderædde for at ansætte folk fra IBM, fordi IBM internationalt sagsøger til højre og venstre. Det er ikke taget med i dommen, siger Claus Juul.
- Hvis dommen havde været mere minutiøst begrundet, som vores advokats sagsfremstilling har været, ville jeg have haft mere tiltro til den. Men det er en dårligt begrundet dom, som udelader en masse vigtige fakta, siger han.
Claus Juul krævede 197.000 kroner i erstatning, men Østre Landsret har afgjort, at PROSA skal betale sagsomkostningerne på 30.000 kroner.
Lovgivningen bør ændres
Nu vil PROSA forfølge sagen i Højesteret, hvor Hanne Lykke Jespersen tror på bedre chancer for at vinde.
- Det bliver lidt lettere at pålægge Højesteret at udlevere de dokumenter hos IBM, der er vigtige for sagen, nu hvor vi ved, hvor de findes. Vi håber også der foreligger en båndoptagelse af den retssag, der netop er kørt, så vi kan få de ting med, som dommerne har udeladt i dommen, siger Hanne Lykke Jespersen.
Hvis Højesteret heller ikke giver PROSA medhold, vil fagforbundet arbejde for at ændre lovgivningen ad politisk vej:
- Hvis Højesteret er enig i, at der slet ikke er nogen bevisbyrde for arbejdsgiveren, som jo netop er den, der kan løfte bevisbyrden i en sag som denne, hvor kun IBM har adgang til dokumenterne, så har lønmodtagerne ikke en chance i det her spil. Og så må vi arbejde for en lovgivning, der vender bevisbyrden om.
Sagen indtil nu
Claus Juul var ansat i IBM, efter hans arbejdsgiver DM-Data blev opkøbt af it-virksomheden. Han fik dog mistanke om, at han var omfattet af hemmelige jobklausuler, efter det i medierne kom frem, at IBM havde lavet klausuler, de ansatte ikke vidste noget om, i forbindelse med købet af Mærsk Data.
PROSA har derfor ført retssagen mod IBM på vegne af Claus Juul. Sagen er principiel, fordi det handler om at bevise, at arbejdsgiverne skal oplyse medarbejderen om klausuler, der berører vedkommende, idet PROSA mener, at det er et væsentligt vilkår for ansættelsen. Ifølge ansættelsesbevisloven skal arbejdsgiveren nemlig oplyse medarbejderen om alle væsentlige vilkår for ansættelsen.
PROSA mener, at flere tusinde mennesker i it-branchen er berørt af de hemmelige jobklausuler.